腦場2TB SSD 跌到去$899 (5)

376 回覆
3 Like 3 Dislike
七舊水既野賣咁貴
成8舊水。。。。。

咁會唔會買返Crucial T500 重好?
NAS cache同你齋儲data唔同
儲data唔會同你成日擦碟
用黎做cache data會成日更新
你會發覺MB written數目會大幅增加
所以cache碟係要睇TBW (endurance) 數據
同埋另一樣要睇係sustained write
因爲做cache既話隻碟其實長滿
consumer level碟係滿碟情況下其實好鬼慢
咁Wd850x 唔應該用響nas?
唔係話唔得既,但係如果你好chur隻NAS咁佢會死快一倍
同埋SN850X sustained write要去到2TB先好少少

你諗下你隻NAS洗唔洗咁多cache先(當你10% cache ratio,即係20TB左右)
同埋隻NAS食到幾快
SN850X 係 gen4 接近7000MB/s
SN700係 gen3 3000MB/s
巧複雜。。。。。我只係想隻nas 快dd, 隻918+死左,想換隻1821+
如果你唔係成team人狂抄狂讀隻NAS,其實write cache都唔會話連SN850X級數都快死
而且TBW只係一個平均指標,唔係一過咗條SSD堆NAND就即死
另外DSM有得俾你provision,姐係,你明明插1+1TB行RAID1做write cache,你都可以set上限例如800GB,留百幾二百GB空間俾日後bad sector走盞
S記NAS嘅NVMe slot / PCIe卡做到PCI gen幾同埋有幾多條lanes響晒spec sheet,換句話說,一般係連gen3 NVMe都用唔盡速
其實唔想煩揀款的話可以直接走去買最平但有DRAM嘅款,死咗咪買過
其實我都係擺響屋企用,屋企唔係大家庭,最多都係兩三個人用,都係用黎擺下野,照咁睇,真係是但買條最平就算都可以
應該唔會比人呃
係價錢有分別,可以格下價
未聽過ssd都可以出術
你去3C 啲大舖, 格啱個價就買, 買時見包裝未開, 對啱型號就OK
今時今日都唔係以前咁咁黑暗
唔睇撚屌美斯既話,可以慳翻買幾多條4tb
請問有無品牌介紹 之前買Buffalo好難存取同埋好慢

都係放文件同電影等等普通野

同埋我想請教下USB3.0傳輸速度係唔係最快
巨蟒有咩好
Dram同長江係咩意思
感謝 有無產品推介 我會做資料搜集
平 又有dram cache 又唔係支那nand

有dram cache 係大量file連續存取時 唔會咁快跌速

無dram 用hmb就用你部機既ram做cache 跌速

長江即係用支那yntc nand
我研究下
本身有隻sn850x 2TB做系統碟 如果之後想加多隻ssd裝game有冇推薦
sn850x
用黎裝game會唔會有少少overkill?同價位買到其他更大容量?
買唔到,4TB 1.5k+
主要想問會唔會overkill?買次一級都夠用之類
隨便買條gen 4 dramless都得,sn770囉
諗住買條1tb ssd 做主機碟有咩推介
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞