腦場2TB SSD 跌到去$899 (5)

376 回覆
3 Like 3 Dislike
samsung t7
https://www.pcmarket.com.hk/pc-walker-20240504-orico-s40-usb4-thunderbolt-4-external-ssd-kit/
抵過自己砌!USB4 外置 SSD 盒連 2T 平到癲

買完記得話我知佢入面條ssd係咩牌子嚟
我想知但上網搵完一圈都冇資料,問客服佢話佢都唔知
有一個客服仲話chips係隨機,有機會係intel
我:??
其實如果係靚ssd嘅話,咁佢1tb真心抵買,同上文分析一樣
如果垃圾ssd咁就冇意思啦
google "ig5236 掉盤"
你哩個好似係用ig5236
本身諗住買隻sandisk E61,覺得外型幾靚仔,點知原來好多人講sandisk有自己洗機前科,請問三星哩隻係咪穩陣好多

都係用嚟backup相同片,唔介意比多小小最緊要穩陣
samsung暫時冇出過事
backup嘅話最好買多1隻HDD 得1個ssd唔算backup
請教下點解,唔會成日read and write,都係一年幾次過下相/片咁上下,但係有睇過下ssd唔係成日比電佢會有機會data loss,就係因為咁嘅原因?

另外問埋巴打有冇HDD推介
你嘅情況買2隻HDD會好啲 唔係成日用+平好多
ssd好耐唔通電啲資料會自動消失 同埋壞咗好難救得返
external hdd買返wd my passport
最重要係有backup就OK
Thanks 巴打
求救隻自組external ssd backup到一半炒咗 退出唔到就reboot部機 點知reboot咗成十幾分鐘 一開返就認唔到隻drive
ssd係gm7 2T case無問題認到 但ssd變咗unallocated
我唔夠膽initialize佢 以前好似試過initialize返就無事 但今次放滿曬相片 驚一搞就format曬
用ease us係認到lost drive 宜家scan緊入面d file 應該點部署
完全感受唔到SSD 又再平番
可能都要等番一年半載

有排搖
好似死左裝win11 ssd,
用緊
Gigabyte B760M DS3H AX DDR4 LGA 1700 Micro-ATX
買過隻1TB os 要留意乜野spec 先support倒?
美森WD SN850X 4TB終於做返去$269
SSD係咪炒完了
1TB 2TB回來緩慢
個po係咪推唔番上公海
唔係衣家prime day 都冇特價,仲係唔抵之前平時249
上年primeday 入係230
T500 2TB 衣家仲係要1000 唔知幾時先可以入
我頭先去google SN850睇吓最近價位
咁啱見到原來今日WD公布咗出8TB版$850
https://www.westerndigital.com/products/internal-drives/wd-black-sn850x-nvme-ssd?sku=WDS800T2X0E
或者因為咁所以4TB減價
$246.99了
永遠懷念舊年with citi $74.99 2TB
Samsung 970check到0E
Samsung Magician又有壞Block
拎上建達話check唔到有問題
2TB with Dram嘅話有咩推介
CRAS C910 伏唔伏 諗住插盒仔backup野
好耐冇留意價格,近排睇返,原來同我上年6月買既時候貴左咁多(我買果款GM7000貴左hkd300),仲諗住買返條黎比部laptop用
電腦節有無咩ssd正
而家有咩2t ssd推薦
KC3000
SN850X
990 Pro
T500
T700
anacomda i4x
p44 pro
你唔講幾錢,好難推
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞