一人一隻童年冷門遊戲分享

370 回覆
44 Like 5 Dislike
呢隻好玩,可惜無再出
去到後面有恐龍好屈
恐龍 基礎飽食度極低 要繁殖好多代先可以正常玩

Viva Caligula, flash game嚟
背景係古羅馬帝國時期,玩家係暴君Caligula 要殺哂所有平民。重點嚟喇:上下左右制移動,啲武器係26個英文字母制,例如A係AXE斧頭,S係SWORD
亦都有啲「武器」其實唔係直接殺人,可以控制部分平民自相殘殺(Z),控制老鼠咬鳩死啲平民(O),仲有係巫術(N)將畀你殺死既平民屍體變成骷髏骨大軍殺其他平民。
隻game入面有補血食物,補怒氣(怒氣滿就秒殺所有人而已屍體會碎上) 有啲細節位就係啲平民基本上唔會挑你機除非你打佢一下唔死又或者佢見到你殘血。
地圖都好大下,我記得有4/5個城區 真係要慢慢行哂先搵到26個武器。 26個武器一齊就可以去起點有間屋,行人去見到酒池肉林:啲平民唔著衫打格仔,第一次心諗jm9
恐龍同鱷魚好難玩 食唔飽
講屈機一定係Sony機械狗

之後就係Viva Caligula in Hell
續作,今次殺到落地獄
由於前作Caligula已經搵齊26種武器 所以今次重點唔係搵武器而係升級啲武器:用嗰樣武器不斷殺人就會升到把武器變黑色,效果就係一定下下秒殺(同前作屍體碎上)。有啲「武器」係特別難升例如上面講既Z,O,N 因為呢啲好難殺死其他人。
隻game有5+1個大佬 佢地都係地圖5個方向,要沿住一啲腳步先搵到。 打死5隻boss 之後返去起點打終極boss 死神。
嗰5隻boss細個唔識嘢,後來大個睇真啲原來有史太林同埋希特拉。 咁諗深一層簡單知道係佢地之後,隻game既開發組擺佢地係地獄既boss都無可厚非
呢隻細個GBC玩過,完全唔知點玩
依家睇番條片竟然仲記得首BGM 勁洗腦同亂
估唔到幾歲既時候 吸收力真係會好深刻
唔記得晒
淨係記得最後大佬一招閃電就可以收佢皮

最近有試過玩返 1,完全唔識玩
https://www.youtube.com/watch?v=7zDjguvQVXs

呢隻好玩 又有得釣魚 又有唔同既小遊戲
又有得養妖精起村
又可以學怪物既技 唔同技能=A+B+C 可以組合成唔同既技
我都有睇呢個
勁難打。。。但唔知點解爆咗機
我冇買ps3…想玩
爆咗。。。。但唔記得點爆。好似係要打到中間唔知點搞我可以到下一步
古文明覇王傳,唔知多唔多人玩過

超魔法大戰算唔算冷門

Planet star
唔知算唔算冷門
細個報紙攤仲有PC GAME賣嗰陣
見到隻合集10蚊雞有3隻正版驚
心諗咁抵即刻買咗
依家仲放咗係屋企
其中一隻係 女皇騎士團
有齊全粵語配音 養成 RPG 劇情 小遊戲 CG
依家應該無驚廠肯做

另一隻係求婚365日2
又係唔知算唔算冷門
有全粵語配音 + 全盛期栢芝做其中一個女主角(要爆晒3隻女主先會開/用祕技開)
同埋玩法有別於嗰陣嘅大富翁
正常大富翁係搞到人破產當贏
但依隻就賺錢之餘仲要賺夠條女鍾意嘅數值
例如姐姐鍾意運作 大隻
個妹鍾意你有腦等等
然後每個星期做送禮勤 買佢鍾意嘅嘢 贏過其他仔 約囡去街街
仲有啲小遊戲都幾過癮

永恆傳說之奇幻水晶緣都算係冷門
同樣係全粵語配音 回合制RPG

求game
記憶好模糊,gba 年代

1.類似忍者game
2.控制住一隻角色一關關咁過
3.最尾大佬好似係飛機上面,佢識變火龍咁上下
呢隻好好玩
當年成舊水(好似198定98) 買隻碟
去到某一關一定彈GAME,搞到玩唔到落去
睇咗人玩,好似有得做社畜
隻碟仲喺度
記得有唔知偷睇女主角換衫同沖涼 
嘩 精靈幻境
嗰陣唔記得係啲電腦雜誌碟送定老翻碟玩過
好記得佢個UI全部都好似啲正經做野程式咁,唔似打緊機
有無人知道一隻game 好似係ps2定ps3
以前細個玩係控制隻狗
個劇情一開始係講佢女朋友(無記錯係白色狗)比人捉走左
佢要去救佢咁
每一張地圖會有啲任務要做
例如同其他狗鬥快屙尿霸地盤
或者唔知要將個波交比咩人咁
一路行會有唔同顏色嘅氣味 隻狗要一路跟住聞咁
雖然好On9咁 但細個玩到好緊張
應該真係好冷門未必有人知
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞