空氣清新機 邊隻好

217 回覆
3 Like 3 Dislike

你自己睇幅圖諗下先啦
我懷疑你連HEPA 係乜都有誤解
https://en.wikipedia.org/wiki/HEPA

HEPA (/ˈhɛpə/, high-efficiency particulate air) filter,[1] also known as high-efficiency particulate absorbing filter[citation needed] and high-efficiency particulate arrestance filter,[2] is an efficiency standard of air filters.[3]

Filters meeting the HEPA standard must satisfy certain levels of efficiency. Common standards require that a HEPA air filter must remove—from the air that passes through—at least 99.95% (ISO, European Standard)[4][5] or 99.97% (ASME, U.S. DOE)[6][7] of particles whose diameter is equal to 0.3 μm, with the filtration efficiency increasing for particle diameters both less than and greater than 0.3 μm.
你齋COPY 有鬼用咩. 你都唔明係乜嚟
定係你買咗部機只係過濾到0.3微米+HEPA... 而家喺道呃自己?
我好清楚我講緊咩

科學所知pm0.3係最難濾,其他size嘅過濾(包括pm0.003)都好過佢,所以standard上根本只需要講pm0.3

不過google過發現你都問過類似嘅野:
https://lihkg.com/thread/3261835/page/2
有另一個巴打答左你,不過睇來你都係唔信人,睇個樣你都係信左以為講pm0.003就係勁D
PHILIPS 飛利浦 AC3033
係呀. 嗰個巴打解答咗我呀.
不過你係唔明佢講乜
講到呢道. 可以肯定你到而家都唔知HEPA 係乜 齋copy 唔理解冇用
係咁先
得喇,知你買左,冇興趣繼續說服你

其他想知嘅人,睇下:
https://www.cleairgroup.com/post/%E6%9C%89%E8%B6%A3%E7%8F%BE%E8%B1%A1-%E9%BB%9E%E8%A7%A3%E9%81%8E%E6%BF%BEpm0-3%E6%AF%94pm0-003%E6%9B%B4%E9%9B%A3

search下most penetrating particle size(MPPS),就知點解唔駛睇pm0.003

係咁先
用家Philips 同3m 都有

3M 疏靜,但對filtering Philips better. 靜電其實濕度會有影響.

但二隻都不推.
甚至呢2⃣️二隻都扔左.
有冇巴打有睇緊/買左philips 隻三合一冷暖空氣淨化無葉風扇
好似幾正
有冇清用緊呢部清潔完濾網reset 唔到題醒濾網清個時間
點解
冇人黎屋企玩都ok
朋友如果上屋企見到好寒酸
假嘅不如買支空氣清新
心理上都清新啲

小米又嘈又食電 一陣自燃屋都冇鳩埋
身痕. 一係Hepa,一係個活性碳. P 無問題
hepa冇用?活性碳冇用?靜電冇用?
咁乜嘢先有用?
你咁緊張仲乜. 二隻filter 都係二合一. 所以無法證明Hepa or carbon 邊一度單一出問題.

我真係有用過先咁講. 點解會Philips 會好啲睇佢讀數分別開二隻比較.

咁身體又話你知P無痕,咁身體誠實.
我係想買多部
都係諗緊3m定philips
3m 開到最大。嫌佢嘈
philips 要買中size嗰隻先有app記錄 (我想買細size擺房)
我建議你Hepa 加carbon 分開. Hepa 有做抗菌. 先carbon 後Hepa.

Aura beat 都唔得.

Swiss air ok.

P 同sharp(部份)

有懷疑過會唔會係活性炭啲粉引致痕.
即係可以2個filter獨立分開買?
最好. 因為carbon 吸滿會放毒,同有乜事可分開或唔用. Philips 3m 就係有事分唔到結果扔.
B Mola
same 十次得一次成功
呢部野好多打手
至於電離式,我喉嚨會痛. 所以P 我都關左Nanoe.
點搞,清完reset 唔𨶙到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞