空氣清新機 邊隻好

217 回覆
3 Like 3 Dislike
呢隻得唔得?係邊度牌子?
Yes 同filter 差左
以前樂聲有隻叫uepa 勁過Hepa.
Philips係Ac3033/30?
唔係冇咩香港
用緊SHARP

但推PAN
剛養狗無耐,呢部掂?
有冇有養狗嘅用家推介下邊隻好用,感謝
衰在冇pre filter, filter換得密
Sharp plasmacluster 同Panasonic Nanoe 屋企無人會開,有人或無乜開窗就關.
Yes no pre filter
但我見佢啲fliter好似唔貴
百幾蚊有兩塊
大概幾耐要換一次?
活性碳果塊如果啲毛太多我用吸塵機清
如果長開就大概半年換一次
空氣清新機淨係睇幾樣
1. 係咪百摺HEPA13
2. 除臭係咪用碳粒
3. CADR夠唔夠大
4. 耗用品(filter)價錢
5. 寧靜度
之後先再睇耗電 版面設計 其他抗菌功能etc

大金個filter 一張過 得好少摺 垃圾
灰黑色碳粉不織布除臭filter又係垃圾
Dyson兩個filter都勁 但係CADR低 又係垃圾

買空氣清新機一定要望清楚上面幾項
產品個網嘅manual 可以睇到
或者落電器鋪打開睇

睇吓搵唔搵到同尺寸
其他廠嘅filter
HEPA低技術嘢 有機會其他有認証嘅副廠有出
Hepa嗰塊都係?
Renpho
就差在無生物控制.
俾部3M 同Philips 4558 玩謝太耐. 唔博.
香港既天氣其實唔岩淨係純空氣清新機
應該買抽濕+空氣清新 2合1
除非你本身環境濕度全年最多都得60

Panasonic台版果款幾完美下
變頻+抽濕+HEPA空氣淨化+除臭+納米離子
香港唔知會唔會出
https://www.panasonic.com/tw/consumer/air-conditioner/dehumidifier/f-yv40mh.html
係會冇咁大陣味?因為我屋企基本上唔開窗,如果有用都真係想屌部
HEPA濾網(AeraSafe抗菌專利塗層技術)
因為見好多 review 齋講吸毛勁,咁呢部嘢係唔係除味都 ok 呢?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞