空氣清新機 邊隻好

217 回覆
3 Like 3 Dislike
因為之前地方細
Pt50又新出就買左部
之後搬左就配備多部pt65擺廳
50就擺我房
Pet 個啲除臭就記住先carbon ,仲要同Hepa 分開獨立.

亦我個人試過Hepa 要求放最後.
請問有冇人用過 Airdog X3? 佢唔需要換filter ,
可以水洗,慳好多。但驚冇料到。
Panasonic Nanoe除味勁過Sharp Plasmacluster,
我部Sharp買到HD 25000,除味都唔夠Panasonic勁
Yes.
Aerotower 3in1 好唔好用?
SHARP個部用耐左好難清潔
屋企一大一細都用緊
panasonic 咩model
F-P90MH
germanpool
3M. 得3M 同 Philips 可以過濾到0.003微米
我用緊呢隻
的確係咁,自己淘個網加係冷氣一樣
宣傳技倆
點解HEPA通常講0.3微米,因為呢個size嘅粒子最難濾,叫Most penetrating particle size (MPPS)

求評價
HEPA type?
有邊個用filter嘅空氣清新機唔係hepa

過濾粒子唔係越細越難,呢樣係違反直覺,因為唔同粒子大細過濾背後原理唔同,上圖講左
過濾唔係越細越巴閉
其實主要作用係個濾芯,部機轉果時嘈唔嘈,其他乜柒功能一堆好pro術語都係搵笨七!
就係作用喺唔同大細粒子上嘅作用唔同
係大約0.3微米左右過濾效率會出現低谷
所以HEPA標準就定喺呢個範圍

你想反駁D咩
我只係講呢部嘢有 HEPA + 0.003微米
咁你想講呢部機有乜問題?
我係反駁你:

3M. 3M 同 Philips 可以過濾到0.003微米
幾千蚊既. 想問下有乜嘢牌子係HEPA + 0.003微米?
養寵物想要有除臭嘅清新機 有無人可以推薦下?
因為唔需要講pm0.003,唔需要講pm0.03,唔需要講pm0.1,唔需要講pm2.5,唔需要講pm10

因為pm0.3附近係已知最難濾,叫most penetrating particle size,係worst case,濾其他size嘅粒子都會好過佢
因為咁,HEPA標準都係用pm0.3

可以睇下:
【有趣現象】點解過濾PM0.3比PM0.003更難?
https://www.cleairgroup.com/post/%E6%9C%89%E8%B6%A3%E7%8F%BE%E8%B1%A1-%E9%BB%9E%E8%A7%A3%E9%81%8E%E6%BF%BEpm0-3%E6%AF%94pm0-003%E6%9B%B4%E9%9B%A3

所以,用0.003來講,都係宣傳手段
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞