網上傳出霓虹招牌大量拆除

232 回覆
56 Like 165 Dislike
其實⋯
我地呢啲死老鬼
睇見街上嘅霓虹燈
諗到嘅,唔係有無光害,唔係靚唔靚,唔係香港特色定點
大街上嘅霓虹燈
代表呢個城市嘅繁榮
就算老式霓虹燈拆晒
只要呢個地方繁榮嘅話
無論換成LED燈牌定係大電視
都係代替霓虹燈
用五光十色去展現香港人活力
但係而家夜少少行過彌敦道
已經見唔到我後生時代果種生氣

上面有師兄講得好
放得入「博物館」嘅事物
就係話俾大家知
呢啲以前繁華盛世嘅產物
而家只能死心咕咕咁响「博物館」「展覽」
俾大家去緬懷
(連廢腦呢呢就來瓜柴嘅人,都唔會去睇呢啲死咕咕嘅展覽來「想當年」)

Btw,唔係上面有師兄講大館有個咁嘅「展覽」
死廢腦我真係無聽過
而家睇見果幾張相
真係可笑
「策展人」真係hea
俾我搞
我會將成個展覽變成AR+VR
重現埋果啲霓虹招牌原來所在街道曾經有過嘅風華囉
我想像到個情境
大陸高官開會討論話題: 點樣令到香港更加少人去?
有一個高官話:不如拆咗啲霓虹招牌!
就好似珍寶海鮮坊,啲人話正苦唔保養又呢樣嗰樣,但問佢哋有無去過食,我諗十個有七個都應該無
環保團體:嚴重光污染
連登cctoy:大陸先興
不能在床上打飛機
有幾多本地人同遊客鐘意先?有無數據支持
好多野無市場就消失嫁啦 唔通樣樣都留?
吓 我地唔係唔想內地客落黎咩
無人入行學,因為呢啲牌要maintain 都要錢。仲要係貴。

而家嘅marketing 再唔需要呢啲牌,好多都轉做網上做 marketing,有啲商業甚至用 LED wall 取代,根本唔係正苦刻意去拎走,而係市場自己自然淘汰舊式嘅燈牌。
搞緊
量化唔到既野 政府點sell 比人
保育講就易 成本高到傻
仲要受埋佢各樣風險
點解要拿屎上身姐
做成點都係比市民屌架啦 點解要做好件事?
香港投訴之都
呢張招牌唔係影出黎,全部Photoshop上去

Keith Macgregor既作品黎,睇吓的招牌都知道唔make sense啦

到底啲人要被fake幾多次先學識
LED仲光
硬係有啲戇鳩想清洗 80- 90 年代既記憶。
最好政府咩都攬晒嚟做,兒登仔就咩都唔駛付出。

根本呢班人係好適合社會主義嘅地方
隻斗入面擺到咁高一睇都知係假
幾年喇喎
唔講仲以為呢1,2年先有呢啲嘢
講定時熄燈又睇唔到
一句唔講就收皮

兩者都做哂唔得?
落下街行啦
埋燈牌搞到維港個天長期白撚哂啦
咁maintenance 邊個畀?而家做生意都唔需要整霓虹燈,個個都網上做 marketing,而舊鋪頭面臨轉型都會選擇淘汰呢啲燈牌而轉去更方便,更易維修嘅選擇。

咁久而久之,咪無需要,無需要咪無人入行囉。

根本主要係市場自然淘汰
5年1驗 vs 重新起過 (無限期保養)
拆哂佢起過好過5年驗1次
費用都係返哂度
住過唐一樓,啲燈光光到窗簾都遮唔住
又要商業又要保育

咁住係度嘅居民感受呢
都話而家係 肯俾錢保養都唔俾你留好盟塞
大公司每年俾少少錢做保養算係咩錢
是但一個初級員工都十幾廿萬年薪啦
而家係舊既唔俾留 新既入紙唔會批
好似深水埗刀行呢d老店冇咗把刀做生招牌,硬係差咁d嘅!
其實拆除D牌都係一種香港光彩黯然一種表現,成個城市冇曬活力
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞