網上傳出霓虹招牌大量拆除

232 回覆
56 Like 165 Dislike
勁,咁都知
減低光污染, 大家有教好訓, 夜晚可以盡情扑嘢生仔拎兩萬去鏞記飲茶, 邊忽唔係好事?
係咪要全部光到訓都訓唔到先係"香港特色失眠主義"?
拆霓虹燈嘅政策係做得啱, 方向正確, 做得好, 係香港由治及興嘅必經之路.
你出少句聲咪做小丑啦
其實政府冇迫你拆哂佢,只係要求你定期搵人保養

但係業主嫌保養貴寧願一鳩拆哂佢

定係你想政府用公帑請工程師幫呢啲招牌做維修保養
其實佢啲改圖技巧好差,光源方向錯曬,錯 perspective,錯 scale,啲陰影唔自然

行內人一睇就知係假

不過改太真,應該會畀人話 fake news,所以都唔知佢係咪專登改到假假地
我相信全世界嘅大都會真係得香港會自己倒自己米得咁交關
個個城市努力做city making 同marketing,保留自己嘅特色去吸引人嚟觀光同玩
唯獨香港先會自己拆自己招牌
一方面搞夜繽紛,另一方面又拆夜晚最繽紛嘅霓虹燈

你仲係到講緊張圖係真假呢個問題
既要清一色 又要五光十色
將人地surreal嘢講到變真就已經係刻意誤導啦
對好多外國人嚟講呢啲招牌先係香港特色
一邊屌鳩人走,一邊自己倒米
係得呢個傻鳩港共政府做得出
我一年前都開個 post 講

就快消失嘅香港特色… 招牌已清零…
https://lih.kg/3065876

見到頂樓完全封鎖都知咩事
個po一堆深圳仔洗地未去過香港
磨平香港特色及產生身份認同事物,更易管理
市民 遊客覺得 值得留嘅
就有討論空間 幾錢咪拎出黎睇
依家啲冇人用嘅野都放大把錢入去嫁啦
討論啲圖係真定假嗰啲人錯晒重點
圖係假,但反映緊真實嘅現象呀嘛
若這一刻正苦嚴重癡呆
我第一眼感覺係假,唔係幅圖技術高與低,係政府咁蛇𠺌,點會一次拆咁多
整走晒啲本地文化,再插入自己既垃圾 DNA
睇正苦一邊拆一邊用霓虹燈做宣傳品就覺得好嘔心
PIN THIS
勁假
睇落咁樣運法一開車d招牌就跌晒出車
傳咩姐 拆曬咁濟啦
霓虹燈早已經係香港文化一部分,我認為公帑就係用喺呢啲地方上好合理,當然用公帑保養全港霓虹燈一定唔化算,但特定幾個地點保育打造成旅遊景點,係咪唔可以討論下呢?
同埋如果一次拆咁多 香港新聞一定會報點會喺twitter睇到先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞