網上傳出霓虹招牌大量拆除

232 回覆
56 Like 165 Dislike
唉算廢事同你講
擺明冇讀過書
語無倫次咁
新時代特色嚟
識條鐵咩
唔一定要下下保留個招牌先叫保育,咁樣只係將霓虹招牌定格為過去既特色
俾資源去復興傳承呢種工藝,提供誘因俾商家選用霓虹招牌宣傳,咁先令呢種文化有活力
"好打得"咪搞過囉,
之後一間都搞唔掂,咪谷上腦走去搞送中
班業主肯保養咪唔洗放入博物館囉

署方針對 2013 年 9 月前已建成、規模較小及潛在風險較低的招牌,推出自願參與的「招牌檢核計劃」,由擁有人委任合資格人士檢查、鞏固及核證安全。

署方規定,經檢核的招牌可保留 5 年,但指由於在豎設前並未獲批准,所以在檢核後仍然屬於違例,不過除非變得危險,否則署方不會採取執法行動。而招牌擁有人,在 5 年後亦必須重新檢核或拆除相關招牌。

業主夠有錢啦
5年出一次錢搵人睇下都唔肯
要用納稅人嘅錢做埋佢地嗰份
最撚諷刺係政府仲用霓虹燈牌作招徠
嘩眾取寵
咁你要問下政府有無詢問係咪個個業主都唔想留啦
你依段字都寫住經檢核後仍然屬於違例,咁就算保護咗?
不過除非變得危險,依家咪走嚟全部都話危險大規模要人拆,唔係依期做咩拆咁快?

唔好話個霓虹燈牌咁細嘅野,啲舊唐樓從來都係好似你咁講交曬比業主話修葺就得,政府就唔洗上心,業主係有責任但政府求其扔啲唔太有用嘅計劃就可以推曬去業主身上咁好做?當你唐樓係私人樓宇唔計,咁個啲幾十年公屋又有幾多係有執?根本香港好多建築都係由佢舊唔修葺,日久失修嘅舊樓香港一定過萬,遲早就唔係普通跌下石屎咁簡單,樓都冧比香港人睇
網上傳出
拆霓虹呢單野應該不分黃藍都有支持反對
安全問題的確搞唔閪惦
講撚咗好多年
唔關超唔超哥事
老美反華資金定期炒作唱衰香港既最新例子罷了!
N個方法其中一個由你負責私人維修保養
你出錢幫手 唔好得個講字
屌okay 但真係要比solutions大家討論
依家政府係過話因為光害要拆咩
政府猜CARE過SORRY
唔通比得起錢維修就可以產生光害
笑死 筆筒咩
11點合理D
嘈音都係11點.
冇理由9點話人殘住你隻眼訓唔到 但又比嘈到你訓唔到
煽動,咪就係依 d。
冇迫你拆哂佢?
自己睇下屋宇署D例啦得D鼻屎咁大既招牌先合例架咋
咁都有咁多正評 笑撚左
深圳街景同新淨過香港好多...
中國香港嗎不意外
拆左好撚多年啦,唔好攞返九龍城寨黎講
小學雞駁咀?

過氣既野早就要棄, 而且呢堆野有乜美觀? 下下都話要保留, 於是就乜柒都唔洗要新
一睇就知改啦
Surreal 陣味重到咁
如果你係se,你敢唔敢cert個三十年招牌係安全?
鬼佬好鍾意影架喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞