網上傳出霓虹招牌大量拆除

232 回覆
56 Like 165 Dislike
學北京幾年前拆天際線

跟得好足,
講光污染 不如先熄左維港兩岸果堆大LCD mon先啦
招牌掛喺街係活嘅城市景
擺喺博物館係已死嘅標本
你覺得一樣嘅我唔會同你嘈
但遊客嚟香港唔使問一定係想睇前者
依家講緊影響民居啊傻仔
成個香港都有光污染嫁啦,但科技可以令其進步。
但香港官員冇一定係投資基金
理得你住樓上班居民死啦
到底啲人要俾SURREAL HK fake幾多次
拆就拆緊㗎啦
但係垃圾車張圖就改圖嚟
希望係真 次次經過勁撚驚
拆緊好多年喇喎, 依家先發現?
架車個名
其實政府只係去信業主管理下,定期搵人做檢驗,係班業主覺得貴,寧願拆左佢
無業主,已結業果啲先主動拆,無人管理,打風落雨壓死人
住開新公屋?
大把樓有番小小樓年齡咪一樣燈火長著
近升降機大堂個房型咪又係遮光布
樓貼樓仲要比人裝沖涼TIM啦
你咪又係裝窗簾防紗
除左要用錢維修,明明科技可以解決問題,係都要解決帶出問題既野
咁近車道影響民居,窗都開唔到,冇新鮮空氣,幾時炸撚哂D行車道?
影響民居
呢啲燈其實好7wo
真係有人鐘意咩
邊間教會
都係食共嗚位 改太真又假新聞法架啦
原本個Twitter用個幾張假圖嚟引申成個討論,咁樣又唔比人講啲圖係假呀?

當你講霓虹招牌保育問題,個啲招牌都係呢二十年老化,冇保養所以先比人拆,又唔係原post咁講一下子比政府大量拆走
如果想保育,其實政府個定位都好尷尬,啲招牌係商家嘅財物什至可以算係廣告,政府出錢嚟keep好易會有利益衝突,拆咗落嚟放博物館又另一種做法
連登會
都唔係傳 南昌押 冠南華依啲拆咗無幾耐,美都拆咗十日都未必有
同埋上面話大館有個件天才,拆咗個招牌放入博物館只係好過無,始終都唔係個回事,唔係條街就無咁好睇,咁簡單都唔明?如果政府一早諗住比錢協助維修,邊洗入大館擺?唔好同我講政府以前無錢,無人會信
同埋只係民間團體收,廢事去咗堆填區
立例熄燈囉

果堆光污染就唔影響人咩
夜晚係條街行 光到日頭咁
正評係for啱字數 加油
我講緊啲招牌你就猛講維港
打夠稻草人未
唔係裝係佢窗出面果班咪鍾意
裝係人地個窗起勢咁話打卡,話正
明明就係要掛係大廈外牆先叫完整既霓虹燈招牌

你砌返呢d燈牌出黎放係到展覽點同

呢個霓虹燈夜景先係遊客眼中既景點
唔淨係燈
你自己講咁光影響到人又點計

咁咪比左建議你定時熄燈

姐係維光果堆LCD燈既光就唔會影響到人?
得霓虹燈既光先會影響到人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞