攬炒裝修界 你問我答

1001 回覆
554 Like 22 Dislike
報價單 裝修流程 材料選擇 點樣收口

識既儘量答

太多鳩撚屎黑心裝修佬

同埋謹記唔好搵裝修界毒瘤黃屍虎
想入行,點樣開始好?
室內草地轉磚點攪最平
揀定想做邊科 室內裝修定想做地盤(大樓)

同埋睇你高唔高 高既就唔好做泥水 條腰頂唔緊

室內裝修就直接fb啲裝修group開post R撈
做大樓可以報建造業CIC 讀3個月會包介紹工 做住先 學到啲皮毛再跳嗌多少少人工

CIC教個啲係柒既 純粹係學少少 同埋介紹老細俾你入行
設計戅鳩 收唔到口 工期太長
咁有邊間推介?
無圖好難討論

如果係草地底下邊乜都無 以前跟老細做過一單 唔知岩唔岩例 當爛地咁做 要掘深佢 倒鋼筋石屎 之後再盪地台舖磚 唔種鋼筋強度唔夠會沉
由以前打工個啲都係閪多過like
好個啲規模細 主力做熟客
而家自己出黎開 都係主力做熟客 一單介紹一單

記住唔好搵黃屍虎/良心裝修佬/俊成 fb裝修group個啲pm/打手
夠嘢做其實唔駛R撈

利申 手頭上單位起埋就要出去打工判嘢做
條友D設計係鳩嘅
例如門邊棺材房、無冷氣嘅桑拿房、擺唔到電視嘅電視牆、生口廚櫃擺熱水爐
條友都多撚餘
衰閪過公屋手工 敢攞則樓價
本身佢自己係櫥櫃佬 其他乜柒都唔識 判晒俾人做 咪奶撚晒嘢囉
正常一個單位 唔係超精裝九十萬樣嘢3個月乜都起貨
佢可以拖一年
仲有真港人裝修工程公司
呢間都黑到爆 拖糧 收口差 做工差
個幾條片我都有睇….笑到仆街
其實設計屍設計完 又係裝修佬收口
行家平時做嘢係屌設計屍 :你老母臭閪咁做點收口啊

收口靚唔靚 唔係睇設計圖 係睇做落手個師傅肯唔肯去做
我好耐無睇佢啲片 詳細想學嘢可以去fb搵
如果正係想裝修間房有冇得搞
呢個係我愚見
某程度上標榜全黃公司去R生意都係閪多過like
做得老細 有陣時我自己都要取捨 我都做唔到自己全部班底係黃 有啲屍虎擺明係藍屍 但佢有又交到貨俾個個客
點裝法? 油漆翻新? 訂做床?

做就一定可以做 不過住緊人價錢會貴少少 始終多侷限 儘量唔整污糟啲嘢 同埋出邊廳啲傢俬個樣都要做保護
翻新 換床架個啲
師兄 最近靜唔靜 識出面行家都話靜
今年靜啊 會越黎越靜 我好少藍屍客底 朝早去買料都少左人排隊 多行家打黎R撈

我影響唔算大 做熟客生意 有就做 無就打工/判嘢做
手門係度唔怕無嘢做 黎緊外勞到就難講 我都plan緊轉型
咁就一定做到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞