韓國生活/旅遊(106)睇晒FAQ先再問

1001 回覆
10 Like 5 Dislike
想問Juno hair 係咪一定要預約?
講起整頭 Ravi hair都幾唔錯
喺creatrip bk 唔知有無得walk in
唔對外國人開放
剩係得DMZ

涘矣島嗰條路
今個月8號出發,唔知到時仲有冇櫻花睇
係呢種
唔該哂
啲風一吹 啲花瓣落雪咁款
冇雨落,應該仲有機
卜咗好啲
平日朝早好多都有得walk in
不過而家啲家人們會搵留學生預約,熱門salon會好易full
12號仲有冇機
Qna仲有冇野加 準備開新po
講起剪頭髮,趁而家搭車分享下近排去salon經驗
話說我本身去開江南某salon,勝在平靚正
最平剪頭髮先3萬
而且junior手勢都唔錯,又夠多人(陣間會講點解強調呢樣)
環境闊落又夠靚,所以本來係常客嚟
後來剪開嘅designer轉咗salon
仲有小紅書大力吹捧之下
兩星期booking full曬
結果我跟住上面位designer去清潭洞剪頭髮

我大鄉里出城
第一次去清潭洞剪頭髮
雖然佢喺嗰頭唔算貴(5萬5)
不過始終係清潭洞
兼且有啲星去呢間(澤演同朴寶劍)
實有幻想嗰度會唔會又大又靚
嗰日周末所以冇諗過會撞到星
結果幻想同現實真係好大落差
嗰度裝修係高級少少
但空間感就細好多
仲有始終係週末去
呢啲salon有埋化妝
實做埋新郎新娘set頭化妝服務
所以真係好鬼多人
見到啲新娘等set頭等到黑晒面
亦都因為咁
啲junior主要serve新人居多
我個style搵人斟茶遞水打掃都搵唔到人

咁我朋友都一齊去剪頭髮
剪完之後designer搵咗個junior幫手set頭
阿junior佢個人勁緊張
用電髮棒大力到幾次扯到我朋友個頭
效果出嚟都唔好睇
最後都係要designer親自set返

我覺得如果你哋有興趣試呢啲高級少少嘅salon
都唔係唔得嘅
不過記得
1. 期望值千祈唔好咁高(當然個頭係靚嘅,我講整體服務麻麻)
2. 有得揀唔好周末去,係廢話,但真係點都揀平日啦
3. 溝通到真係好緊要,唔係嘅話佢手勢再好,剪唔到你想要嘅頭就會bad trip,所以自己唔識韓文嘅話,要問清楚designer識唔識講中/英文
你問下個天
暫時冇雨落,但隨時吹散曬
LM
我11
8都有機 11就難講
明洞間olive young多(香港)人到癲
條街都係
純粹諗住去八卦下有幾旺
冇計
M playground 好好買
窮L 恩物 款又多又平
反而附近啲細鋪貴2-4倍都有 款/style又少
首爾林同樂天可以唔洗去
首爾林係要睇你去咗咩位
嗰度係得一條橋多櫻花
好多都落哂花 大風
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞