韓國生活/旅遊(106)睇晒FAQ先再問

1001 回覆
10 Like 5 Dislike
首先,垃圾明洞除咗唱錢同剪頭髮之外冇嘢好做(北絲,2022)

睇晒FAQ先再問
FAQ會不定時係list入邊update

Q:有咩地方好食/好玩㗎?

A:問之前請Google/YouTube,再唔係睇pin包膠link

Q:有咩交通/地圖app推介?Google Map用唔用到?

A:Google Map喺韓國唔係好用到,要用就用kakao map/naver map
使用方法:https://lih.kg/bsawsBV

Q:搭的士可以用咩app?

A:Uber或者tada都用到,kakao taxi以前要有外國人登錄證先可以用,最近有絲話只要有kakao帳號,或者連結到paypal就用到。如果信用卡課唔到金,可以揀即場畀錢

Q:聖誕/元旦/農曆新年/中秋啲舖頭開唔開?

A:首先,任何大時大節想有嘢玩有嘢食,去弘大點都有舖頭開門

聖誕多數都會開,特別係餐廳係靠聖誕生意,而且韓國聖誕淨係放正日,踩中星期六日仲要冇補假,所以唔使驚冇得玩

元旦有啲舖頭會放假,連鎖會照開,踩中星期六日都係冇補假,所以最多休元旦正日一日

韓國農曆新年紅日大約放四日,初一之前嗰日放到初二,踩中星期六日會放多一至兩日,頭兩日多數都放假,部分舖頭初二就開返㗎啦,所以避免頭兩日嚟就ok

韓國中秋緊要過新年,一放就放5日假,講緊係全部都係紅日,啲舖頭好多仲要放足咁多日,冇咩事嘅話中秋唔好嚟韓國

Q:住酒店去邊度好?

A:嗱,呢啲冇乜標準答案嘅,最緊要睇你行程方便,香港最多人會揀去弘大(搭地鐵去機場方便,又係2號線),其次係明洞同東大門(平兼方便),個人認為首爾站同鍾路三街都not bad,江南站附近都ok但去景點有機會比較遠,但係呢度有絲打試過住永登浦,由於係紅燈兼酒吧區,點都有啲雜,自己一個人嚟(特別係女仔)最好就唔好住個頭啦

首爾嘅西南面又其永登浦區比較舊同雜,入面有個地方叫大林洞大部份強國人(朝鮮族)長居個頭,Crime rate應該係首爾入面最高,同埋入面都冇咩景點,其實冇咩都真化唔使同唔去個頭

另外,提醒大家最好唔好住airbnb,因為成日俾人踢爆裝cam,而且唔係合法

Q:去韓國用咩卡好?

A:韓國電子payment非常普及,冇咩人用cash (都仲用得),但Apple Pay係仲未用到,好似話個contactless payment system仲未傾得掂

用Wowpass好方便,debit card功能可以係餐廳舖頭碌卡,張卡仲連埋T money,唔洗再去垃圾明洞唱錢用手機app可以check account detail

https://www.wowpass.io

以rate來講,唔計手續費的話,最靚放前面

Mastercard > Visa >> Unionpay

Visa / Mastercard / Unionpay匯率都即時check到,銀聯有問過HSBC 佢話個匯率包個1%手續費,唔會另外再charge,visa/master就1.95%

如果你係用Unionpay嘅話個rate會靚過收手續費嘅Visa / Master,Visa / Master如果你張卡係免手續費 個rate會靚過Unionpay同街兌(好似會再靚明洞少少?)

依家最好我知嘅係:

HSBC銀聯卡(最紅all in賞世界2.4%,另外有個額外嘅:網上 2%),所以就去到2.4%左右嘅回贈,又唔洗扣手續費

HSBC Visa Signature(最紅all in賞世界3.6%),呢個就去到3.6%回贈,但就照要收返手續費1.95%

https://www.hkrates.com/cardrate/mastercard/krw.html

Q: 去邊度換錢好?

A: 你都係逼我答明洞姐,仲要要浪費時間專登去明洞,如果你行程唔洗/唔就腳去明洞,去重慶大廈換定好過啦

Q: 朝早5點幾落機到,有冇邊度可以打發時間?

A: 建議先撘車去酒店前台放低行李先,之後可以去食個早餐,坐下cafe,之後開始你嘅行程,再唔係都有好多好靚嘅網吧可以hea下

Q:wowpass同namane用邊個好?

A:睇你自己需要,但呢度嘅巴絲推介wowpass多啲

by 先天不足:
wowpass申請費用5000won,地鐵站有機器自助辦理(仁川機場除外),可以直接入港紙500/1000兌換won落wowpass內,上限100萬won
可以提現,每次最多10萬won,每次手續費1000won
wowpass內包含t-money,但兩者金額不共通

by虎嫂:
Wowpass機位置可以上網/app睇 app入面仲有即時匯率參考,Wowpass絕大部份地方都用到,只要個度收卡就得,餐廳/小店/便利店/olive young/cafe等等,普通去旅行完全唔需要擔心,但當然要帶cash做後備應急,Wowpass入面個tmoney都係用番地鐵站啲增值機增值

Q:首爾幾時有雪睇?

A:首爾唔係成日有雪落,有時啲雪仲細過粒塵,唔係冇雪景睇,不過唔知幾時先有,1月機會最大。好想睇雪嘅話江原道就成日睇到雪景,例如南怡島、太白山、大關嶺羊群牧場等就係出名睇雪景啦

Q:咁幾時有櫻花/紅葉睇?

A:每年韓國會公布櫻花/紅葉嘅開花/全盛期,以首爾計,櫻花多數3月尾/4月頭出現櫻花,紅葉就10月尾/11月頭,就唔啱時間可以去其他地方睇一樣好睇

頭盔:櫻花紅葉落場大雨起碼冇咗7成,所以大家出發之前求黃大仙俾到櫻花你睇,同埋睇IG留意櫻花景點最新情況

(by北韓泡菜)

三月尾應該無問題,不過今年啲天氣太反覆,可能再遲啲先開都未定,建議你可以落釜山個邊睇,因為個一邊通常都早開花過首爾

Q:想着到好似韓仔韓妹咁,應該要喺邊度買衫?

A:首先韓國後生仔女呢幾年都係上網買衫,但始終大家嚟到韓國都係想掃貨地下街lv可以去永登浦同江南地下街,有個性啲同牌子嘢可以去新沙洞(大家可以補充仲有咩買衫地方)。弘大都一般般,不過大家去弘大應該都順路,睇得上眼咪買下。

另外,高速巴士客運站嘅Enter6同新世界百貨都好行嘅,客運站由地下一層到地面好多嘢食,平價都貴少少都有,食完醫肚都ok,但GoToSquare個人就不了,啲衫真係勁師奶

睇衫連鎖店推介:(大部分by北絲)

男女裝: musinsa / 8 seconds / Mplayground
女裝: mixxo / lap / nanning9
呢幾間online同offline store 都有

公厠brand: thisisneverthat / mmlg / 我plac / fcmm
Outlet: 坡洲Premium Outlet
btw 韓國既zara hnm Giordano都好行過香港 想買衫可以去睇下

Q:邊度剪/電/染頭髮好?

A:唔識韓文嘅話建議去明洞有中英文服務嘅salon剪(例如Juno),韓國髮型師就算剪到曉飛,同佢哋溝通唔到都係中伏

Q:Fine dinning, hotel buffet booking要點做?

A:大部份都係e.g. 1月1開放全個2月booking咁
大部分去返餐廳官網book,因為係Fine dinning / hotel buffet,大部分打過去英文都溝通到,不過fine dinning真係睇左menu再揀,廢時又貴又揀左d自己唔中意食嘅

價錢由lunch ₩100,000到dinner ₩350,000都見過,Michelin 3 stars係香港可能HKD4000/位,韓國HKD2000尾已經食到,韓國fine dinning平過係香港食30-40%左右,如果係Japanese嘅話對比起香港隨時平一半以上

可以參考Fine dinning餐廳list,有入埋地區
https://www.notion.so/1e5e4ad92be449a98a8a30af41aca821?v=4237488b0d3d456f8511c3d8673a5fda&pvs=4

Q:邊間電話卡好用?

A:根據各位巴絲意見,只要係用KT或SKT網絡嘅電話卡,或者一落地直接喺機場買KT/SKT卡就OK,喺klook/KKday買會有優惠,你亦可以去鴨記格價,睇下邊個抵。LGU+係load空氣就唔好啦。

除咗機場買嘅KT/SKT卡,其他短期用嘅卡都唔會有電話號碼,想要用韓國電話號碼嘅人,最好就買返KT/SKT卡。

另外,機場出卡嗰陣會叫你出示護照,但呢個程序唔係實名認證!唔係實名認證!唔係實名認證!好重要所以講三次,即係話你想用嚟做要實名認證(例:開網站帳)嘅嘢,呢張電話卡係做唔到嘅。

Q:嚟到之後會唔會中武肺㗎?

A:其實你去到邊都會中招㗎,咁怕病不如唔好出街
For 短期措施

Q:點解我個K-ETA仲未批㗎?批咗之後使唔使print出嚟?

A:2023年4月1日之後唔洗再申請K-ETA喇,4月1日前申請嘅冇得退錢,批咗之後唔使print,因為已經入咗機

Q:入境前仲洗唔洗整Q-code?

A:兒家飛前唔洗再做PCR,Q-code係當左健康申報,Q-code唔使print,但記得要show QR code
如果你唔整Q-code係到步填paper form就ok,整左Q-code就唔洗到步填form
韓國(首都圈為主)餐廳/cafe/景點/FAQ包膠:
https://wide-parade-f6f.notion.site/4f3f6f8e5d3c427da0845f7bbdda1ade
wowpass個package連埋3日上網卡抵唔抵用? 我淨係去三日行個圈 唔會點買野
唔錯呀 上網卡係用邊間?
認真一問家陣個邊床蚤咩情況
我都想知 12月尾去
想問依家重有冇紅葉睇
同SKT聯動
南韓床蝨情況
https://lih.kg/3548253
個post 10個留言10個都假膠
12月中首爾近郊有咩睇 好似咁早未有雪景
想問catchtable評分可唔可信
想搵日食餐omakase
有冇邊間推薦
農曆新年去首爾有無shopping地方推薦?
SKT/KT both good
韓國生活/旅遊(105)睇晒FAQ先再問
https://lih.kg/AjixMzX
#935 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區

上個post有人都試左我加入list間sushitano
我淨係試過Lunch 70000won真係幾飽
Quality都好好
同樣農曆新年去獨遊
大家覺得新年前啲床蝨有冇可能消失到
嚟緊去公幹,弘大附近有無啲一個人都食到嘅燒肉店?
Lm1月頭去
唔該晒
Book咗下星期去lunch
食完俾返feedback
搭單問下有冇一個人食到嘅韓牛店推介,貴d 都唔緊要
另外,其實有冇方法可以睇到間食肆受唔受單丁客
Lm
ICN出境慢到
以後都唔會飛呢個機場
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞