韓國生活/旅遊(106)睇晒FAQ先再問

1001 回覆
10 Like 5 Dislike
thanks a lot
有冇首爾service apartment/ bnb 短租可以推介 大概要住6-7個禮拜
ching幾點機?
從來未去過韓國
黎緊去4日首爾
上網話韓國消費90%收卡
包括d 路邊攤

想問下係咪真
有samsung pay+apple pay+ hsbc visa card簽唔簽到

簽到諗住有3.6%回贈
就唔兌咁多cash
睇咗FAQ未
因為冇wowpass
想知用samsung pay / paywave / apple pay 得唔得
Samsung pay係韓國嘢嚟一定有
Apple pay都有,係coverage冇咁高
申請返張 好好用
周圍地鐵站,岀名啲嘅酒店有得視乎budget分開每日入錢
除咗傳統市場啲攤 全部都插卡即pay 幾乎cashless
又可以當八達通用
利申:啱啱上機返香港
因為冇wowpass
想知用samsung pay / paywave / apple pay 得唔得
申請返張 好好用
周圍地鐵站,岀名啲嘅酒店都有機台,比你視乎budget分開每日入錢
除咗傳統市場啲攤 全部都插卡即pay 幾乎cashless
又可以當八達通用
利申:啱啱上機返香港
首爾而家凍唔凍
久違地浮上水面
分享下新年去韓國嘅一D 行程安排

年初一5:30PM落機,帶住小朋友,想坐機場巴士入市區,唔使企,又唔使搬行李,但又驚塞車,最後搞埋入境都7:00,估計咁夜應該唔會塞車,都係搭巴士,好彩真係唔塞車

8:30PM 到東大門,其實都有D連鎖食店開,都唔驚無哂食,但東大門幾多鋪頭年初三或四先開

酒店黎講,我覺得住東大門歷史文化公園站幾好,3條地鐵線都經,比弘大平,係好多one day tour 嘅最後一站上車點,唔使咁早起身,而且同好多景點都好近

今次頭幾日住東大門 skypark kingstown,幾平,而且有個衣櫃,反而後幾日住嘅L7 弘大,無衣櫃,得條鐵比你晾起D 衫,都幾唔方便,而且近馬路邊,幾嘈,雖然D 境幾靚,但skypark kingstown 抵住好多

弘大酒店近地鐵站D 酒店幾貴,個人覺得如果唔係target 起果區行好多日街,未必一定要住弘大

wowpass 係咪必需?我覺得未必,我用mox, 有2% 回贈,個rate 其實同wow pass 差唔多,另外買張 t money都好方便

比credit card 黎講,除咗南大門D 童裝外只收cash,成個行程其它都收實體咭,apply pay 就未必一定收

sim 卡我用banana travel sim 4 G, 無限用量,速度上比5 G 慢少少,不過唔係差好遠,勝在無限用量

D 天文預告幾準,話星期四落雨,真係落,而且D 溫度估得幾準,我個trip 有2日有10度以上,之後又跌到零度,都估中哂,去之前睇下
天氣再安排行程

join 咗KKday one day tour 去冰川,南怡島,羊駝公園,其實我重點係想去冰川玩雪,但個tour guide 話要去羊駝公園參加個餵羊駝活動,玩冰川只係得20 min, 仲要計埋行番旅遊巴時間,其實都幾失望,lunch 安排好麻麻,tour guide 話幫我地訂咗春川辣雞,去到餐廳D 店員幾串,個阿叔待應見到你舉手都ignore 你,一定要2個人點同一種肉,無乜嘢啱小朋友食,settle down 後食成個鐘,都有D浪費時間,30min 都食完 ,多D 時間去玩下好過
好耐無見
等你好耐
佢唔係兩個人點同一種肉,係第一次落單一種肉要點兩份以上
呢個係慣例嚟啦
之後叫一份都得
想問下餐廳多唔多有high chair/ bb櫈?
好少見到,你小朋友幾大, 我諗4 歲小朋友去首爾d 餐廳食飯都無乜問題
wowpass其實都幾廢,收卡嘅地方用高回贈信用卡,唔收嘅連wowpass都唔會收,所以冇用
反而買張靚靚哋嘅T-money好過
你哋好叻有埋FAQ
耐到而家先知有FAQ 你地好叻
我用wow pass 或者cr card, 店員都係插張卡入去收銀機個卡槽,帶埋張實體卡好似穩陣d
可能我主要係江南區
我用實體hsbc credit card冇試過話唔收or reject
4月第一次去韓國,去6日,住明洞嗰邊,暫時行程得去t1 cafe同大樓,有冇行程推介下?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞