美劇Friends男主角Matthew Perry逝世 終年54歲

371 回覆
415 Like 13 Dislike
Rip曾幾何時好鍾意佢
我已經唔可以 真心短時間內唔會想睇
重未接受到呢件事

利申:loop左3次
同感
最憎睇佢地條線
仲到Ross同英國女人結婚,rachel拋低phoebe飛去英國搵ross果段果到煩西到呢
Ross性格麻麻 但個幕發現Monica 同Chandler一齊咗My best friend & my sister 之後知道係真愛就my best friend & my sister 同一句說話唔同感受講出嚟真係好正
之後嬲咗Rachel Joey 唔講之後又you were worried about me
仆街
以後睇親都會諗起佢唔喺到
實喊死呀Jen
我結婚就係因為佢地揀左呢首歌
成套劇剩係記得一個gag位
就係開頭joey搭飛機去荷里活發展
但一落機搭的士個司機問:"你去荷里活做乜來咗達拉斯?"
記得佢講過自己童年同Chandler Bing差唔多
好似細細個父母已經離婚又再婚

同埋佢講過話自己唔敢睇返Friends
“I didn’t watch the show, and haven’t watched the show, because I could go, ‘Drinking, opiates, drinking, cocaine.' I could tell season by season, by how I looked. That’s why I don’t wanna watch it, because that’s what I see.”

rip
調返轉睇
你好鍾意一樣嘢(恐龍、geeky 嘢),有博士學位但你成班friends笑足你咁多年喎
有次Ross去演講定攞獎,成班人搞東搞西搞到大遲到,完全零尊
佢哋個個都對Ross勁mean

佢同monica都係比較controlling嘅性格,係無咁討好
Phoebe後期都係超級mean的,講好多過火嘢,唔知點解特別憎chandler
好多性格缺陷都放大咗,有個學名叫flanderisation
只憎Ross
男人黎講佢真係好差
on a break
完全正確
我都係最鍾意睇RR
演技自然又舒服又勁搞笑又勁可愛
尤其知道ross現實真係愛過jen 就更加吸引
最後Rachel大肚希望快啲生出嚟然後chur 住ross 快啲一齊做愛呢段真係戲假情真正到仆街

96年拍過拖佢memoir有提過佢自卑覺得襯唔起Julia Roberts驚比julia飛 所以要做講分手個個先
相信Matthew Perry現實都係一個(對白個句hopeless, awkward,) desperate for love嘅傢伙
意外定係因為ig post似暗示會自殺都好
希望佢可以好好安息佢拍friends 過程真係分別要對抗酒、毒,depression,但佢真係帶咗好多歡樂比觀眾辛苦你喇
最鐘意睇佢RIP Chandler Bing
個集係咪就係the one where no one’s ready 其實都明有時Ross 因為係dinosaur geek所以做咗「下把位」會係咁比人笑
不過unagi 佢自己攞嚟㗎 (真係好好笑呢個
突然醒起有時啲育兒決定,佢係嗌唔贏lesbian couple? 係慘嘅

我覺得Ross 性格缺陷被放大係真
因為佢條storyline 真係好忙 因為Rachel 飛Julie之後又on a break 之後同Emily 結婚又I Ross take thee Rachel etc
所以咁樣寫法,佢storyline真係好出,觀眾有深刻印象啲,真係會覺得佢落嘅每一個決定都唔係幾好/有更好嘅做法

搞到我都冇乜印象Phoebe後期係mean
心臟驟停5分鐘係咪都係呢幾年嘅事?

原來一直受緊咁多苦
雖然如果齋講角色性格覺得佢哋兩個段關係都幾toxic,但係兩個演員做得太好勁容易代入到角色感情,次次睇佢哋兩個分手個段嗌交戲都眼濕濕
Chandler
Chandler  佢同JOEY GAY味
friends 最好笑嘅gag都係同Ross 有關
搬梳化,吹bagpipe,噴tan spray,同joey一齊訓
雖然我overall最鍾意睇Phoebe
但佢齊陰嗰期係幾令人反感
特別係飛機上面爆響口講Richard
搞到Monica and Chandler無端端鬧大交
佢間唔中就話唔知點解Monica要揀chandler
仲要係不停重複嗰隻,婚都結埋都唔滿意佢哋一齊

有人話phoebe唔鍾意chandler係因為佢無老竇,老母自殺,而chandler唔知足,佢父母仲係好愛佢有養大佢各樣,而且屋企有啲家底(佢講過細個屋企有工人)
不過都係theory
Phoebe後期嘅storyline都無咩特別,就做咗mean人嗰個,佢唯一無mean過嘅係joey
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞