[本地足球] 2023/24 港超聯、亞冠及香港隊討論區 (90)

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
清泉理
搞青訓嘅最佳例子
有精華未
教練團既重要性
好過大洗錢買過氣外援
最緊要唔好拔苗助長
用得過嘅先好用
你見後備嗰班新仔都只係會用吳宇曦
其他都係等有機會垃圾時間先會出
又有得跟Chino學嘢
傑總係幾搞笑。
香港U23上場首次於斧山道運動場地頭出擊,以0比5不敵標準流浪,主教練司徒文俊賽後曾與球員作出檢討:「一出現失波嘅時候大家會好氣餒,但嗰陣時比賽係未完,我希望大家明白呢點。」上季對港會取得1和1負成績,兩次戰果都非常接近,「司徒Sir」認為今場也會是搶分好機會:「我哋係進攻方面可唔可以做到多啲,呢個係我嘅期望,呢場好睇我哋自己嘅表現,點樣喺90分鐘都保持到好表現,呢個係一個課題。」門將雲天樂上場傷愈復出,對香港U23後防屬於利好消息。

港會上場聯賽有加斯特夫上半場因身體不適,提前被換走,但主教練東尼咸美頓(Tony)透露這位中場並無大礙,今場可以候命,但里奧、江展民及溫俊就繼續缺陣。Tony續指今場面對香港U23,會嘗試採取主動,力爭3分:「其實我哋班球員實力都唔錯,絕對有信心呢場可以入波,希望大家壓前啲,畀對手多啲威脅。」Tony又呼籲全隊切勿掉以輕心,努力做好自己:「與其去諗對手會做到咩,不如諗吓應該點去踢好場波。」

港超聯 香港U23鬥港會 旗鼓相當
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/sport/20231028/bkn-20231028210528316-1028_00882_001.html
對傑志都無開拖
對呢隊就開
u23應該係咁樣玩
傑志剛在「亞冠盃」再吞敗仗,暫代主教練金東進(Kim)認為整體發揮不算太差,又指今仗陣容未必有太大變動,力爭返到聯賽戰線重拾勝軌:「深水埗陣中好多有潛質嘅後生仔,同埋『彬仔』(顏卓彬)、『廣然』(張廣然)都有一定能力,唔肯定佢哋今場可唔可以倒戈,但唔需要理會太多,傑志球員落到場做好本份就得,今場一定要贏。」

「藍鳥」在亞冠經歷3連敗,出線形勢不樂觀,後衞陳晉一承認感到失望,但他表示球隊上下將會盡快收拾心情,好好備戰今仗聯賽:「我哋喺聯賽失咗分,嚟緊每場都要贏,無論對咩球隊,傑志都係照踢番一貫風格,積極爭取入波,同以零失球為目標,希望今場可以展現出我哋係衞冕冠軍嘅實力。」

上場以1球不敵晉峰後,深水埗聯賽慘吞6連敗急需止血。面對實力更勝一籌的衞冕之師傑志,總監高俊基就希望球隊踢出拚勁:「希望比上季進步,話畀球迷聽我哋係有得同傑志踢,唔會在意比數,最緊要放開懷抱去踢。」高俊基透露傑志借將之一的張廣然,今場有望披甲,至於顏卓彬能否倒戈,則要再與傑志方面洽談。此外上場因腦震盪退下火線的梁星耀,今場上陣成疑,宋柱浩也需要停賽,可幸有後衞浦敏停賽後復出。

今季加盟深水埗前曾隨傑志跟操的李溢晉,就承認對手人腳實力強勁:「我都對過傑志好多次,預咗會好忙碌。」惟他指出今場壓力不在深水埗:「傑志人腳絕對高過我哋好多,但我哋冇乜壓力,亦唔會太驚對手,如果大家放開啲嚟踢,話唔定爭取入到波先。」

【兩隊預計正選陣容】

傑志

門將:86.保羅
後衞:2.羅梓駿 18.周緣德 26.羅素 95.陳晉一
中場:17.米基爾 4.查理史葛 10.基爾頓
前鋒:8.伊高沙托尼 89.恩查 7.明加索夫

深水埗

門將:31.李溢晉
後衞:20.波比 4.浦敏 72.拿亞 15.尼高拉斯
中場:10.小池晃廣 6.雲尼馬高域 17.黃琛喆
前鋒:77.張廣然 8.艾雲馬高域 7.柏羅邦

港超聯 傑志主場招呼深水埗
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/sport/20231028/bkn-20231028211057247-1028_00882_001.html
傑志fans相對斯文
破咗人哋全勝紀錄
對傑志兩邊扮打搞氣氛
有Richard炒旺個場
😂
反而以球迷嚟講 呢2隊最有火藥味
不如請ralphy做英文代表
目前黎講richard比佢更有資格
當年港菁都有搵外援
哩隊U23都唔知做乜鳩
話練亞運隊u隊又講唔通
因為無人夠班入選咁滯
xG 2.5 - 0.99
對整體爭標形勢無太大影響
懶得cap圖有興趣就入下面條link啦
佢踢過好多次閘啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞