極麻煩的密碼規則發明家:「對不起浪費了大家的時間」

206 回覆
235 Like 12 Dislike
我不嬲記標點對應嘅數字
因為無 account 就好難俾你之後再睇返運送狀態、處理售後服務、退貨投訴
無 account 唔係完全做唔到不過好煩
次次要 verify email / 全靠 cookie secret 咁唔夠安全/可靠
更重要嘅係幫你建立 profile 畀佢做 marketing analysis

呢啲都係公司嘅考慮方便佢自己多過方便你
搞到我要去新會員登記睇返要求密碼長度符號等等要求
係第二個密碼嘅第二三五六個字
密碼永遠係要嚟防止自己再登入
最重要係要統一標準
當初唔係衰條件麻煩而係衰在做半套淨係建議
有d要符號有d唔可以有符號
有d要齊大小寫有d反而要純數字
強制要求齊哂大小寫數字符號反而無咁多事
十幾年前就話靠dictionary暴力破解,依家基本上都係靠data leakage加social engineering養自己個database,越複雜嘅pw rules就user越傾向所有網站用同一個密碼,變成求其一個網leakage等於全網gg。但係啲公司又唔敢首先放棄呢啲ON鳩rules,因為名義上佢哋都做足措施係user自己set同一個pw嘅問題,個波唔喺自己度
有冇推介?
我自己用1Password.

唔想畀錢當然可以用keepass
你試下係咁撞icloud 密碼佢封唔封你account?
當年係icloud 自己有漏洞先比到人係咁撞密碼
正路根本唔會比你咁樣撞到
然後你就拎個咁嘅case 黎講

你講rainbow table 想知落左salt rainbow table 仲用唔用到
暴力暴解係黑客行中係最低級手段
bcrypt 已經慢到暴力破唔到
真係唔知你推祟到暴力破解係神咁做乜鳩
非專業都做到嘅野比你講到咁
agentCC 就返你屋企搞你個垃圾咸網
咁Q 垃圾都好意思出黎講
問題係一喺啲唔係自己既device度要登入就冇晒辦法 有急事起上黎都唔知點算
最撚慘係你揀忘記密碼,佢send條link去你個email度俾你重設,但係自己連email密碼都唔記得
我都試過
轉個撚頭就忘記左
真係屌出聲
有啲登入就要標點大細階
有啲登入就唔比用標點
有啲唔可以同上一次重覆
有啲就一年內唔可以重覆
想一組pw走天涯都唔得
九成唔記得邊個打邊個,reset完pw又要記多組pw
叫得Bill Burr好心去講笑話算喇
洗乜真係攪個笑話出黎
「Igotoschoolbybus」夠唔夠長?
最後攪到大家要寫低個密碼, 或者搵個APPS 記低佢
真係好撚安全
mypasswordisverylong
1Got0schO0lbybus.
原來就係呢條仆街
搞到一大抽密碼要儲埋一度
如果個 password record 被 hack 就乜柒都無晒
因為啲人set得弱智然後俾人爆會搵返個網要人地負責
你話理得人就可以唔理咩
應該咁講
個密碼只要夠長
就算只有 0 同 1 嘅組合都可以安全
因為電腦背後所有嘢都係 0011
畀夠 4096 個 0011
就夠安全
其實真係得
因為開ac嗰時同意咗份免責聲明
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞