極麻煩的密碼規則發明家:「對不起浪費了大家的時間」

206 回覆
235 Like 12 Dislike
跟你rules無問題
但麻煩你登入頁面 提番我你地用咩rules至得架...
用password vault 之類既app,generate 個password出來再save 底
睇見你真係hk no it
先唔講冇60萬咁少
你自己計下細階英數組合先
(36^12-36^8)/6*10^5 =?秒
數都唔識計去批評人
連個名都係抄人
唔知你有咩資格講創新
最撚慘有啲網唔俾你用符號,或者限用某啲符號,屌你老尾點記得
igotoschoolbubusanditrequresapassword
試過俾人成年幾兩年都有奇怪地方嘗試login失敗,有一日force logout左我,話我多次俾人hack,逼我改密碼半日就俾人成功老爆
永遠密碼set完只係防到自己登入
最好笑係 你set個密碼幾勁都好 個網站一俾人hack 幾勁既密碼都無用
所以話JJ同密碼都係長嘅好,太多花臣冇用嘅

但點解有負評
個發明家好出名架咩
幾年前報導過 臺灣好多人相同倉頡碼做password 好危險
手機MFA認證算啦 屌
咁你login都要pw,最後還是要生物驗證或手機驗證最安全
之後有時一data leak,
用新舊類似密碼既website
全L 部都要改曬密碼
然後全L 部都要再記過曬
所以首先係唔好在唔同網站重覆用同一個密碼
有一種攻擊方法係在唔同地方收集洩漏嘅username/password。然後用呢個pair 試入其他網站,而佢地每個網站只試呢個username 一次,咁就唔會trigger delay. 總有人一個密碼走天涯而中招。。。
呢啲真係好基本嘢,非常unlikely 有銀行咁on9.
再者金管局亦有明確要求,有audit 時如果有plain text 儲password 唔會過到關。
password manager.
係恒生咁on9 不過佢而家都慢慢phase out 2nd password.
咁先安全。
1got0schoolbybus|and|itrequ1resapassword!
起碼你個password 要勁過人地果個
一係你全部password 都係random generated.
一係你用一個主題衍生唔同password.
公司密碼多數寫係Memo紙貼係Mon邊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞