極麻煩的密碼規則發明家:「對不起浪費了大家的時間」

206 回覆
235 Like 12 Dislike
而家全部用google password / apple password 自動gen同auto fill in 仲可以唔同device互通
Pa55word!1 改成 Pa55word!2

屌你老母啦
90日改一次之餘
仲有連續4個字唔可以同對上3個密碼一樣
OnL9
我list左係iphone memo
Who
忘記密碼跟著重新set嘅時候發覺要加符號
跟住即刻估到舊密碼係咩
同感

AIA 真係好難攪…..
FuckyourMother777
改撚到唔記得都係要抄底
有啲又要8個字,有啲又要10個字,有啲仲要加符號,講真,邊記得咁多
而家都係用password manager gen同記,冇浪費時間呢個問題
頭兩次唔小心入錯 第3次勁撚緊張成個人醒鳩哂
改極tick哂,submit都話錯,help
一路用1password, password 50個字with special character 起跳。

當然,過度去用passkey 大家唔駛再用password 都係好事,但應該有生之年都唔會見到 password 完全消失。
可以嘅話我盡量用password manager,

唔可以嘅話,我會有一個自己嘅秘密主題創作password. 唔會每個password 都由頭開始諗,亦唔會重覆係唔同地方用同一password.
最仆街唔係呢樣,係個帳號密碼改完1年內唔可以再使用
因為咁我已經將自己常用密碼用哂,要鳩改個新
諗首詩或歌詞改少少嘢, 加啲special character 咪係password.
仲要唔俾連續兩個數字一樣/連續數字/同上個密碼太似/同生日日期太似
逼人改個完全同自己0關係既密碼
改完一定要抄低
要用符號大細階數目字 係啲只用desktop同full size keyboard 上網嘅人先會諗出嚟

iphone 要打齊符號大細階數字 期間要不斷轉唔同keyboard 好撚黐線 android 好似好少少
想入番舊pw登入又唔得 夾硬要改粒字當新pw
帶大家睇吓呢間銀聯信託幾咁 on9
密碼只限用 8位數字
雖然有 SMS/Email 2FA 但係密碼限制 on9 就係 on9
DLLMBillBurr
當係加長咗嘅 password
譬如用倉頡碼輸入一組字詞
hqi amyo jphu mrsqf zxad
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞