極麻煩的密碼規則發明家:「對不起浪費了大家的時間」

206 回覆
235 Like 12 Dislike
最主要係啲密碼唔同步,有啲要標點符號有啲唔使,唔使嗰啲有入咗有標點符號嘅密碼試多幾次又block左,重新set個密碼又唔俾用返舊密碼(常用嗰啲)最後夾硬加個新數字又唔記得,最後所有網站嘅密碼越嚟越亂,次次都要reset咁滯
Hugo1991

BTW 呢個慚悔係2017年前出嘅喎

https://zh.wikipedia.org/wiki/%E5%AF%86%E7%A0%81%E5%BC%BA%E5%BA%A6
國家標準技術研究所改正建議
2017年6月,國家標準技術研究所(NIST)發佈新的《800-63》指引第三版[10],改正已沿用超過十年、受各大政府機構、銀行、業界採用的舊建議,不再強調使用人腦難以記憶的特別符號、數字的無意義組合,而且亦不再建議密碼需每九十日汰換[11],因為經研究證明此項指引並沒有對系統安全帶來有益的效果[12]。NIST檔案的舊版原作者伯爾(Bill Burr)並在《華爾街日報》訪問中公開道歉,稱當時他並無得到可靠的數據作嚴謹研究,只依靠來自八十年代、不合時宜的舊檔案作為參考,而他的建議亦沒有考慮到一般人的生活習慣及思考模式[13]。負責撰寫新版指引的NIST顧問格拉西(Paul Grassi)指出,舊的要求不利使用,對抵擋駭客攻擊的作用不大[14];如果使用者能夠在腦海中構想出一幅其他人無法想像的圖畫,以此作為密碼便是最好的,一句夠長的完整句子,會優於較短的字母、數字及符號混合密碼[9]。華爾街日報參照廣泛流傳的xkcd漫畫[15],指出只要密碼夠長,拼合幾個看似無意義、但便於該使用者記憶的字詞作為密碼,更能有效抵擋駭客攻擊,暴力破解會需要更久的時間[16][17]。
算撚數啦暴力破解
呢個年代你唔係乜撚名人
閪有人破解你一丁友個爛鬼垃圾ac咩
全撚部都係外洩出事架啦
根本改1234abcd都係wfc
首先唔記得密碼既就係使用者
而hacker就一直都知
所以我每次都係求其打個密碼
下次用就忘記密碼
搞到個個都P@ssw0rd
最撚大問題唔係個複雜程度
係有啲鳩屎網直接將你個密碼明文save低嚟用
兩嘢就俾人篤爆咗
整咁複雜有閪用
真心唔明,入錯3次5次就block,用apps都冇得撞架
其實佢都道歉咗幾年

但係佢啲on9 rules實在太深入民心搞到好多機構都唔改,繼續force你又大細階又數字又符號又唔準連數字再每幾個月換一次懶係好secure咁,根住就一野成個database leak出去
真 唔明set咁多規則做乜鳩
密碼呢d擺到明用家問題
set 12345678比人爆自己攞嚟啦
真係驚死自然會set得複雜
理得人咁撚多咩 痴鳩線
其實delay個response真係已經差勁遠,所以而家你越錯得多越要你等得耐

不過防唔到公司俾人hack一次過leak幾千萬個password嗰d,如果個個都set六個數字,一日可能解晒全部密碼
當呢個規則變左主流就勁易用program撞密碼,只要起個list係網絡常用字,例如urban dictionary加正常dictionary撈埋一齊用
咁你密碼可能on99lihkgPassword
佢都係只係喺個list砌嚟砌去就撞到,快過逐個字
所以我都係password manager算
都唔係新標準啦 passphrase
珍 已經over晒,撞幾次就會lock,乜撚野驚人撞

d公司internal network都玩到咁先癲,外人已經access唔到,又識lock

有d嚴得黎鳩到冇得copy and paste,要逐隻打,就算你記得都係好煩

因為難記d人就會寫低,風險又大咗

所有行業既安全佬真係麻鳩煩,不事生產,阻撚住晒
全部唔記得,次次都係按忘記密碼,不如每次都係MSN send個一次性密碼就算
明明長度先最重要
有啲網限16 / 20
其實都有作用既
屌佢老母,而家講對唔住有撚用?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞