RTX4090 事件, 黑店總合表

382 回覆
620 Like 23 Dislike
算啦 打開門做生意都係辛苦錢 舖租貴又皮費仲有打理間舖嘅時間 正常價賣一張卡賺得果少少
黑乜店 ,你有料咪買返幾百張4090平賣比人囉向高登門口 ,人地做呢d濕鳩砌機成皮幾野坐咁多貨一張先執個少少都比人屌真係慘
你拎埋法奧嚟比就知個分別喺邊,4090 本身都唔係咁多人買,hold 一晚貨洗死咩,家下勁肉酸
支持你
咩黎電腦鋪?
無睇開PC 硬件野唔太識電腦鋪d 名sorry

我只係從商人角度去講我既睇法
如果你想表達有d 鋪無賣咁貴
咁實有d 鋪較為注重聲譽,直接d講係驚俾人鬧

但佢唔係唔想賺多d , 只係因為驚俾人鬧所以選擇賺少d
唔同公司唔同做法, 有d 鋪驚俾人鬧可能係希望自己聲譽好d,從而儲多d 客

但現實d 講、無良商家加得多;而又賣得出既話,一單既利潤可能已經頂到d 細鋪5-6單生意

所以奸商永撚遠都賺得多d 錢
有時都會FF 下、如果大家都注重聲譽唔加咁多,件事好能會好好多

但現實歸現實,做生意邊個唔想賺大錢丫唉
咁一間選擇hold貨睇定啲至放返出嚟賣嘅舖同一間一開波就加成幾千嘅舖,你會想幫襯邊間多啲先
既然悠老闆都親自出馬回應
連埋其他人話我針對抹黑你的回覆
我一次過講我的諗法同疑問

首先有2樣野我係認同的
1. 我同意做生意當然想賺錢,冇可能要你蝕賣,甚至做善堂
2. 只限砌機嗰度既然悠老闆都講清楚自己諗法,呢個我接受

不過以下就係我的疑問
1.就asus個幾款4090,未封盤之前,你手頭上有無現貨係手?

2. 如果1.係有的話,未封盤之前有人落咗單兼找咗數,你手頭上有現貨的asus 4090會唔會派貨俾買家?

3.依家消息澄清咗,我都睇到你個網站已經跟返封盤前的價,係咪表示代理已經同意用返原本個訂貨價派貨俾你? 由呢刻開始上你網落單的人,除非代理突然又話加價,你收到買家落單時的銀碼係咪就會派貨俾買家?

以上就係我的疑問
我唔期望悠老闆會覆我
我就繼續食花生睇下呢個星期張卡個價點走
笑撚死 ,我都有疑問人地點解要答你 ,不過你唔洗理我,我剩係想笑下
1.
為數唔多.以ASUS既型號黎講.ROG / ROG White / TUF.我手上只有呢三個型號.
而每張既數量都係3張以內
2.
當然會派.而實情上都真係有咁既人.
最明顯例子係有兩三張訂單.係呢件事未發生之前落左訂.但係直到呢件事發生左之後先俾錢
我有派貨的.而且冇加價

3.
PNY的話.我係有繼續加左價.都未降價.
其實PNY個邊.佢半個月前話已經要加價.其實4090本身冇呢件事發生.都會加價.因為貨源短缺問題
所以PNY黎講.需要再等佢confirm多次價錢
ASUS的話.我其實應該係冇調整過價錢.所以應該係唔存在跟返封盤前價錢.因為一開始都冇加過價.而且消息澄清後.只係開返出黎如常賣
所以今日只係封盤唔賣.不過TUF 4090.我係有放出黎只限砌機作為今日一個短暫解決方案.俾d想砌機既人都叫可以落單砌機

將第二點.補充多一點
我呢度的話.經常性發生係落完單.可能d客聽日 / 後日先會俾錢.而唔係即日俾錢.都有d係一星期後先俾錢
而張訂單有效期係兩星期.兩星期.我地會自動刪除呢張訂單
老闆覆咗你喇 仲好得體添
會唔會考慮幫手宣傳埋呀
費時浪費咗你問得咁深入嘅問題啦
另外.價錢會點走
正如我上面所講.其實冇呢件事發生的話.NVIDIA有部份卡都係會加價
我大約一個月前已經收到消息.
而有部份牌子.已經起半個月前加左價
但我既消息係.加價只係幅度可能係20蚊美金到呢個範圍
而PNY點解會加價特別多.本身PNY真係好平.而家叫回復返一個叫做比較正常d既價錢
其實.我可以講既係.我而家起我網站Mark既PNY既價錢.係仲平過.我今日收到既未來再新入貨既報價
只係而家消息出左黎.我都有問佢.係唔係真係仲係呢個價.因為真係加得比較多.呢個就要等佢聽日覆我
因咩事加價?
個market都幾efficient
講真其實我無諗過悠老闆你真係會覆我
仲要咁夜都肯覆我覆得咁仔細
我都再無其他疑問啦
雖然連登呢度任何人都可以無成本鳩up走數
我就我的講過留言同悠老闆你道個歉先
同悠老闆傾咗幾句真係令我多咗見識
希望將來有機會幫襯悠老闆你砌部新機
btw祝悠老闆生意興隆
唔洗客氣
我一向都冇咁早訓既我都係當夜晚傾計吹水姐
有咩需要再問我.我答到既就答
乜撚
美國嗰邊出左嚟澄清話唔俾商用only
民用一樣可以照買
香港不嬲咩都炒一餐
又唔係必需品 推咁高有傻仔落搭咪得
我都幫襯過幾次法奧
砌機又好淨買display card又好買mon都好
都無出過任何問題 真係快靚正

尋日都落左單砌部4090新機
今朝俾左錢
依家安心等機到
人地咪講左有封盤囉做乜鳩
咁如果香港真係禁售咪困獸鬥

報mi7
唔比班大仆街移民
如果iPhone下個月開始唔可以喺香港賣
Apple 係咪可以加3倍價?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞