同事最cheap做過乜

420 回覆
28 Like 777 Dislike
係食零食衰d
喺公司叉電
公司啲零食嘢飲每日都會拎啲返屋企,食或飲完零食嘅嘢就掉落其他同事個垃圾桶度
office工星期六日office唔開嘅話
呢啲其實炒得
係公司回收筒執膠樽,再去商場啲環保箱到換錢
辭咗工仲想挍著數攞STAFF DISCOUNT

比我不知幾welcome,真正幫公司ESG
叉幾個20000既尿袋

仲要拎埋啲叉電燈返去叉
好似好小事但又好似好大件事
好好笑
零食基金唔夾錢,但會偷偷地拎零食
Claim車錢有餘數7毫子,問個HR可否齊頭俾1蚊,因為7毫唔放便袋
HR話無得咁換,仲建議佢將7毫子擺落零食基金度,然後佢秒逃
年年啲vendor送果籃/月餅黎,
個IT大佬要先放入server 房,
等佢揀完先俾其他人拎,
佢自己一星期可能返公司1,2日,
有時返左又唔記得,
成撚日擺到爛擺到收晒水先俾其他人
咁咪你將啲食物掉去廚餘箱
而家政府喺啲屋邨放咗廚餘箱
唔係同事但想分享下 但生平見過既死cheap精

後生個陣做過茶記暑期工(深水埗)

咁當時個老細幾好人 通常個日用剩啲料 就會雜錦咁樣炒埋一鑊(飯/麵/粉) 拎去派 通常啲人知時間來拎

咁本身都keep住有啲阿叔阿婆拎(一睇就知窮)

之後突然有一日就有個廢老阿伯晏就走來屌鬼 話昨夜個免費飯盒食到佢肚痛 一係賠3000 蚊 一係就報警搞大佢
好彩當時啲街坊都睇唔過眼一齊屌走個廢佬
一係你自己食
你自己食唔到,又唔攞去廚餘箱,就唔好迫其他人要啦

係都問過其他人想唔想要先
呢啲基本尊重黎
比我知係邊個同事我會洗完d樽直接比佢
有時公司d回收筒都唔知係咪真係去回收站
same 公司食團年飯,食完老細食完第一個衝出黎比錢,大家都以為佢比
點知返到公司佢叫左個女同事出黎叫大家比返錢
原來佢係想儲信用卡積分
一齊食飯間唔中我比大數,但佢次次都要我三催四請先肯比返錢我,有次隔左半個月先醒起,隔咁耐都廢事問佢攞返…
有人身為manager, 長期口痕+肚餓
但又唔自己買野食,淨係識問下屬R野食
如果我地D零食就咁放係枱面,佢問都唔問直接攞黎食勁無禮貌
平日佢都無請我地食野,但我地D零食佢就老馮咁攞
我地唔俾佢佢就會嬲,幾廿歲人仲咁小家
舊公司會計部同事講我知, 話有一個全公司出晒名麻煩既阿姐(部門主管)
1) 出trip永遠自己訂機票, 次次要坐cx (因為佢張cx 唔知乜卡有miles分), 但係公司policy 根本係要由admin幫你出, 唔可以自己訂完返去claim公司 (不過呢招係佢上一手個阿姐教佢, 佢有樣學樣) admin出聲佢就搞大件事煩都去老闆度, 老闆最怕呢d煩女人就次次都由佢

2) 出trip 明明自己買既手信, 返到黎就開公數話送俾客 (我同過佢出trip親眼見佢咁做)

3) 出trip 既開支本身都係公司全包, 每次去完台灣返黎claim錢 (通常情況會計門就會用佢當日做野既匯率計返港紙俾果位同事), 但呢位阿姐次次都會話佢換錢既匯率比會計部既匯率高所以佢會變相少左錢唔公平, 咁會計門同事話咁我出台幣俾你得唔得?? 個阿姐又話唔好....次次都要超過當日匯率俾佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞