買邊部mini pc好?

128 回覆
3 Like 31 Dislike
睇評分笑咗出嚟,我仲用緊1230v3,不過配16GB ,行SSD。窒你老味咩
平時做野真係無問題

打機就另計,因為有張2060super頂住
實不相瞞,我對上一部desktop就係用緊i5 4460,上年打左柴換左部n100機仔,日常係純文書睇YouTube開google chrome為主,完全唔覺會慢同lag,開機甚至快過舊desktop少少,當然同Mac mini 係冇得比,但千零二千我當佢兩年保養後收皮其實唔洗一舊水一個月我覺得都可以接受。
1230 呢粒真是好野黎,窮人恩物
我10年前都是用4790K
送左比人仲上到網
mac mini 8+256 開metal full effect fps300以上
deskmini deskmeet 點睇
掂啦
首先Windows歸Windows,Macintosh歸Macintosh
兩個OS ECO有差別,對文書其實係有影響,依方面我相信你自己識考慮
其次習慣,有啲人好鐘意上網開100個tap做野,都係叫文書
RAM夠唔夠,條Ram幾快都好,唔夠我覺得都係有影響

正題講返,我自己好鐘意細機,對細機情有獨鍾
Intel Atom,ECS Liva初代玩起,最平Mini機永遠係當代性能岩岩好
但一玩夠一兩年就慢,當然果個年代淨用慢儲存體係有影響
但我玩咗咁耐經驗係,加多少少上常規規格係最好,唔好買入門

N95性能快我過依家覆你依部機E3-1230少少,但我部機係10年機
用得仲係順,但我就黎都想換,點解你仲買10年前頂級性效果既機?
大家可以上youtube睇下N95 review,順架,但粒CPU成日high loading
N95係好野,慳電做伺服器仔一流,但做desktop我有保留
佢岩岩出果陣我勁想買,但經驗話我知我只係手痕

上面有部M牌2.5k幾i5,點解唔買買N95?推黎推去都係大陸知名細廠
同一個價如果build quality差唔多點解唔買勁果部?
有人答咗超細機散熱上係有問題,我同意,可以買i5唔買i7慳幾百
但勁CPU load 10幾%微熱,好過你N95長期Load 90%
同埋一陣換Win 12個要求又高咗,咁咪坐係度?

minisforum係平仲同大陸差唔多價,我都唔知點解,可能撞正佢想清貨
鬼佬Youtube 3個月前仲有開箱片,唔似有大問題
不過你要留意細廠機有小問題果陣比較難解決,冇事就會用得好開心

Budget 4K我答唔到你, 我好少睇依個price range
我自己係Win派,工作上我有用M1 Macbook Air,綜合性係好抵玩
但desktop我唔覺Mac mini袋底吸引,淨係開個VM都唔夠ram
就好似一開始所講,兩個OS同用者習慣有別,要你自己選擇

我都係果句,同價鬥同價,如果拉到上4K,可能買到i記13代U
又或者買i記大牌換個穩定性,至於Win同Mac性能邊個好啲就唔鬥啦
打到好似俄烏戰爭咁,我會話差唔多啦睇你喜歡同習慣就得。

上面堆字應該有回應埋其他人Reply我嘅睇法
欣賞師兄細心回覆
但敢問一句under$2000有咩mini pc包RAM windows SSD 係值得推介?
樓主,最後一次認真答你,你係咪好似我口中所講掛機為主?上下Google Chrome睇下YouTube Netflix & 開下Microsoft office,同時最多都係處理緊幾樣嘢?
如果係嘅話,唔好考慮咁多一定係越平越好,夠用就得,兩千以下我幫你搵左呢3部👇🏻👇🏻

R7 4800H 16G+512GB Win11 ¥1549 or $1999
R5 5600H 16G+500GB Win11 ¥1699
N95 8GB+512GB Win11 Pro $1699 or $1999送keyboard

定位立場要好清晰,打機就打機 唔打機就唔打機,唔好喺到問呢樣問嗰樣驚自己蝕底做左水魚後悔咁,咁樣到你老婆收經都仲未買到。
有師兄講得好啱同價位一定同價位比較,你試下入飛抽新樓感受下現場氣氛,你本身只係諗住買450萬一房單位,但嗌到你個number揀樓時發現一房賣哂,你會點?即走?呢個時候會有堆agent仔圍住你同你講upgrade一房半 or 兩房啦,都係多幾十萬但多間房仔喎,你而家唔打算結婚生B啫唔代表將來唔會,就算真係唔會都唔緊要架,多間房仔擺下野不知幾寶際,將來一定會用得着,而且樓價會穩步上揚,呢個盤咁多人入飛咁大競爭你張飛又咁前,你而家唔買買唔返㗎喇,結果係點唔詳細講只係打個比喻。
唔好覺得$1680同$2688爭一千幾百好似好少咁,如果我同你講一千萬同千六萬呢?爭成6球喎,你係咪突然之間覺得好大分別?但其實大家都係60%,希望你明我想表達啲咩。
巴打有心到
raspberry pi 4b
🙏🙏🙏🙏🙏
你岩你岩! 唔好再諗咁多,成日覺得加多1000幾百蚊有更加高級嘅享受,但嗰啲享受我10年都未必用一次
都係諗返
intel n100 n95 i5
或者 你推個機部🤔
我VIA就開始玩,初代ITX 3.5 板都有玩
以前攞黎BT都覺得唔夠力
慢慢就會發覺玩還玩,唔好買垃圾電子野
asrock desk mini
聽你講 唔諗n95
咁我可能簡n100或者miniforum 部i7 12650h🤔
再或者第2個師兄個意見 amd r5/ r7
2K樓下Intel齊晒應該冇乜可揀,幾乎得大陸可選,應該係i3-N305
有少量11/12代i5或者i7,但我冇睇因主流都係過2千太平唔知有冇伏

可能要揀AMD果邊,但後尾禁住手痕之後就冇睇埋AMD啦
因為我記唔到AMD啲型號要做功課先分到邊部打邊部
我諗應該係R7果類,其實細廠中做開得兩三間,其他冇錢唔試
買之前去隔離post睇下minisfourm既評價
不過香港有CS, 要寄去整都無咁煩

https://lihkg.com/thread/3489855/page/1
樓主最後買咗邊部?
香港網個CS 10問9唔應,仲衰過喺淘寶官方店買
我諗住淘寶呀
minisforum
師兄你咁講 咁我放心淘😂😂
橫掂佢本身都係大陸公司
有樣嘢唔好
你壞咗(好似都幾易)要上深圳寄
香港寄好似好麻煩
驚就買香港代理既貨算,貴少少唔駛煩,雖然佢都係代寄
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞