買邊部mini pc好?

128 回覆
3 Like 31 Dislike
自己用,是旦一部都無所謂,不過AMD真係超多bug...
我部機,LAN port 有時會(!), 睇youtube 會間唔中白畫面
小米盒子
有4k睇
樓主拎得呢兩部出黎問擺到明就係Budget有限,一個二個介紹埋啲3-4K起跳嘅機,然後踩部千幾二千
買gmktec nucbox g1啦,hktv mall好似賣緊$1699,邊到洗$2300

你都係睇YouTube Netflix為主,講真一分錢一分貨,呢個價錢包埋正版window..N95其實一啲都唔失禮,冇理由買部$4599 up嘅mac mini去做上述嘅嘢。

利申非賣廣告
$2300 個部有16gb ram 1tb
扣埋coupon 應該2000😂。

我呢幾日仲心思思諗緊係咪要買部mac 機。
但你點醒左我! 我又唔打機 最多睇下nerflix
做下文書野。 g1應該夠做!
加上我部老爺機都玩到lol. 呢部應該都得😂

睇netflix, youtube,文書夠有突
最重要係如果你係用慣windows,
轉用MacOS未必會慣。
見到Karen 都唔開胃
Mac mini 真係好撚勁
LAN關AMD咩事? intel lan?
n95 玩lol?
如果樓主買左, 真係可以準備多2千幾買5800u果部都得啦
咁好心你爭幾舊水就唔好咁戇鳩
唔買AMD你一定後悔
2000蚊話曬intel唔會比人笑
我支持既
最多lag住玩
所以咪推薦 minisfourm um780/790pro囉
zen4 CPU
呢個budget最佳選擇其實係xbox series s
佢內置左edge chromium你唔係要行咩特別software佢係呢個價位屌打所謂既minipc

1. 有edge chromium即係你whatsapp TG discord office都用到
youtube twitch netflix呢d更加唔洗講
2. support mouse keyboard同你平時用電腦操作一樣
3. 真HDMI 2.1行到4k 120hz HDR(呢d價位minipc 9成9得HDMI 2.0)
4. 行到dolby vision dolby atmos
5. 想打機可以join game pass 效能屌打同價位minipc
6. 想再慳carousell大把2手XSS執,千零蚊應該有交易
你要勁既可以上XSX
屌打到d minipc尾燈都見唔到
無budget而買電子垃圾,不如儲多啲先買
巴打我有部想賣 用左2次
留Tg睇下spec岩唔岩你
買個chromecast咪算囉
Mac mini
垃圾都要2300咁貴
不如垃圾到極致用n100 嗰d mini pc算啦
一千蚊鬆d,唔睇4k既片,平時開2,3個tab應該夠用。

一係就買貴少少直上Mac mini算,起碼用5,6年。
文書上網M系mac mini用10年都得
又唔熱 又靜 又難壞
Mac Mini M2同Gmkxxx嘅mini pc我都有用緊,我唔打機的老實講用落分別不太大,係開機嗰下比較明顯其次係同時開幾個網/文件時會有些微分別,但你問我性價比真心$16xx嗰部抵啲,
當然touchwood我仲未洗call保養,如果你計埋售後服務同品牌形象咁又冇得比嘅,一個大半個地球人都用緊嘅牌子一個開左三幾年嘅大灣區份子。
你果部係咩型號呀
N95絕對唔係電子垃圾 成粒嘢性能同i5 6600差唔多
比巴打講完真係心郁郁
文書有公司laptop
如果屋企想擺部mini pc 搏電視睇下netflix youtube 上下網 打下機,
聽你咁講xss真係幾正
重好似可以睇埋uhd blu ray 碟出atmos
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞