買邊部mini pc好?

128 回覆
3 Like 31 Dislike
Win11係有好多mini sub task同時render緊,amd d舊架構會好易比d細task overflow occupy左d threads bottleneck左,所以點都會少疾

Intel個新架構分大細核先handle到日常場景。

樓主呢d唔撚識的就咪撚揀、直接買大廠機算,
呢個price range 一定係Mac mini架啦。

佢呢d spec根本唔應該跑win 11,
但spec sheet已經pre load左 win 11,
再加埋呢d mini pc一定係散熱柒+用d唔三唔四的底板、amd d電路又差,兩部都唔太建議。
睇戲就買appletv咪算,搞咁多野做咩
即是16個大核比8個細核差?
散熱差啦,核多咪死快d
intel 24個核100度都未死邊有咁易死
mini pc個cpu直焊死,錫都溶鳩埋啦
等14th meteor lake 先換mini pc
認真講句
買minipc最好amd 7000系列,點解?
有rdna, intel廢&高溫,uhd都還好,xe核顯直頭可以扔垃圾桶
點解唔好買5800u呢d?
因為智商稅核顯vega打機又廢,等同幫人清倉底貨
只要youtuber出片sell舊世代 amd cpu or intel cpu你都可以skip, 佢地收錢幫人清倉底貨
100度溶錫你真是on9 仔黎
百度下先講野啦
vega廢過新一代cpu
兩部比,都唔係推樓主去買N95 呀
你開post 講嘅用途嚟講,2部分別不大。求其都得。

如果你有打lol 嘅話,AMD 果部部會好啲。AMD 嘅 igpu 勁過 intel 好多, lol 可以開靚+順過 intel 。

咩AMD 要 debug 果啲唔使理,果啲人仲停留喺3-5年前 AMD 嘅獨立顯示卡問題到。 同你呢啲細機仔完全無關係。
xbox睇netflix直頭屌打PC
PC要出4k dolby vision dolby atmos好煩時得時唔得
要睇實體碟要XSX
同埋你用game pass打機或者用佢個edge上網都可以賺MS分當錢洗買GAME用
XBOX同PS主機硬件不嬲蝕住賣,佢地靠軟件賺錢
重點係今代開始XBOX有埋edge chromium又support mouse keyboard
本身個打機無線手制仲可以當睇戲remote用
XBOX有真HDMI 2.1即係有48Gbps 4K 120HZ HDR VRR ALLM
出面d pc仔9成9假HDMI 2.1得18Gbps
純娛樂同價位PC仔根本唔會打得贏今代XBOX
要文書佢又行到網頁版office
要玩4K打機就XSX,嫌貴寧願收2手
1080P就XSS都OK
vega再廢到而家intel都贏唔到佢一半
邊個廢d
vega係勝在穩定、而唔係性能
但呢個時候買VEGA真係交智商稅.....出RDNA都起碼戰幾年
千零二千蚊都要諗咁耐,建議留返啲錢算
買部2手 lenovo m73p tiny, 一千蚊都唔使
玩唔玩到嫁🫢🫢?
我見佢有部 i5 12代cup 先2千幾🤔🤔
有時要做下文書野 用ms office 佢行唔行到😂?
網頁版office就算
有啲廢
要真係淨上網睇片打機唔做其他野先考慮呢部

各位我依家部電腦係咁樣,其實佢有能力再戰鬥落去,只不過佢已經周身病痛😂😂
抵屌嗎 ?因為見其他i7都4千幾🤔
如果我買呢個牌子 我諗i5就夠
i7 6核 i5 4核,一般上網冇分別睇自已需要
但我就唔會買4核
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞