買邊部mini pc好?

128 回覆
3 Like 31 Dislike
小妹唔太識
不過純上網我諗3000頭玩下都夠用
最緊要夠ram browser夠多storage 裝相
行到網頁版OFFICE
有人硬係屙屎屙唔出都係賴AMD
Mac Mini 今年嗰部 M2 16GB RAM(非pro)
Mini Pc就Gmktec粒CPU係intel N100嗰部(型號冇記)
呢d mini pc用N100就OK(甚至我覺得係目前最佳選擇)
上到300或更高d問題就開始出黎
同埋呢d機仔人地真係設計比你輕度文書上網睇片用
有d人機仔當大機咁用又要打咩GAME又剩就更易出事
第一最容易出事位就係過熱
仲有BIOS問題都好煩
呢d機過左保養基本上就係孤兒仔

同埋mac個game porting toolkit進展非常良好
長用睇長遠m2 macmini一定頂得耐好多
用內置 display card 實後悔
RAM 都分薄咗用喺 display CARD上。
推薦呢D
就似樣D
啲人成日都話Mac Mini,又唔睇下個price range差幾遠
袋底街價3.7K,得8/256GB,退一部當有機打機裝多隻game都爆
唔係話Mac Mini唔好,但唔該同價位鬥同價位

我個人唔建議買N95,N95香港性價比低而且性能只係啱啱好合格
依家新用係順但過多兩三年唔知,同時大陸只賣1K,對比差價大
去到MAC Mini個價之前香港選擇比較少
上面已經有人貼2.5K可以買到細廠12代i5,真係有得賣係抵

如果真係被迫二揀一,AMD好似比較好
我唔知A記有咩bug,但一直有人用緊,計性能分數係N95三倍
而且全部都係細廠機唔係NUC,我唔覺用Intel會特別穩

你一係大陸買,香港買就性能好少少扯消個性價比差價
3k內既機
你又要做文書上網睇片以外既野(多數人指打機)
唔好講咩打少少機,係會打機就係會打機
直接去執部2手大機好過

一係買XBOX

真正純文書上網睇片用fanless n100 平靚正靜慳電

平到貴 fanless n100>xbox>m2 macmini/imac>大機
甚至一係買2部 n100文書+xbox打機
中間果堆唔上唔落既機仔買黎真係搵自己麻煩
n100 呢d垃圾就唔好再推啦
愛intel可以平平地12100+ 垃圾板
n系 d細核心真是10年前既速度黎

如果你話做router我就冇意見啦
話明純文書上網睇片
n100會卡係咩位?
又有硬解AV1
youtube netflix 4K完全超順
而家買部機黎用定買黎跑分打飛機
千零蚊機仔比你打埋4K 60FPS GTA6好唔好?

你要重workload就直接大機唔好諗
又唔係買唔起mac mini 或者加budget ge🤔
只係我對電腦冇乜需求
平時都係utube netflix 間中ms office咁。
lol都幾年冇玩。 屋企部switch 封緊塵
我部舊機粒u g3260, 8g ram, 100g ssd(應該有6-7年以上🤔? 個陣都2千幾)
仲用得好地地, 純粹覺得 有的打柴想換, 當然佢仲郁到,未壞。
如果買mac 我諗真係純粹得個型字。
我都想買mac mini, 都想用i5 i7, 不過係說服唔到自己😂😂

但師兄 我見minisforum 有部 i7 12650h 賣緊$3000🤔
會唔會平到有的離譜?

如果加budget 4千 係味mac mini最好?
所以如果買mini pc 的硬件太勁反而冇用, 因為散唔到熱
得物無所用?
咁粒u n100 定n95好?
因為的人話95好過100
gmk 部nucbox g2 係用100🤔
唔怕lag 我支持買 n100, 死貨都是要人清下既
7940hs 開心使用中
機仔你想長用想耐用 熱既問題係要非常非常注意
只要你唔係無錢到咁極端
長用m系macmini點都係最好既選擇
ASUS都有出呢d機仔但C/P低
d細廠機仔,基本上唔好預佢間廠有咩售後比到你
香港少人用所以少人講
去百度貼吧睇下大把受害者
所以點解唔好用d咁熱既CPU
有需要高效能就直接砌大機
機仔應該以可以順跑4K片既前題下越涼越慳電越好
7940hs tdp幾多 n100 tdp幾多
你部機買黎用定買黎玩跑分?
你要玩跑分唔直上9654?
睇youtube 掛機咪全機15-20w
是全機連ram ssd
打機咪60-70w, 但我唔會用呢部打機
用黎睇youtube 掛機
然後講到7940hs點好
講到用n100睇youtube 掛機都會lag咁款
你張圖都show到n100有7400既水平
即係你想表達咁既水平睇個4k youtube會lag?
每個人要求唔同,我買7940 睇Youtube掛機有咩問?

7400 送都冇人要,你又水人用錢買10年前既速度,冇問題既
我支持

都是果句NXX唔是比你當desktop用
當router用冇問題
介唔介意講下你身材如何?
7400 TDP幾多 有無AV1硬解?
要死拗 又講唔出point
淨識無腦反
千零蚊機仔純文書上網睇片
post張跑分圖完全意義不明
幾熱唔講 TDP唔講 做唔做到fanless穩定唔講 價錢差距唔講
淨係死拎張跑分圖黎定義N100係垃圾
要玩跑分粒7940hs唔通就唔係垃圾咩
無人話你買7940 睇Youtube掛機有問題
你中意買粒9654 睇Youtube掛機都得
而家係你死要係度拗又無point
N100跑4K Youtube會點lag法 show黎睇下啦
所以我而家應該係n100 / mac mini 到簡🤔🤔?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞