我是悠二,你問我答,電腦砌機討論,求助解答 ( 66 ) - Yujihw砌機List 14代出了+8000人

1001 回覆
17 Like 14 Dislike
砌機新手想砌部白色機,想問下條list有冇問題
見4090要食炒價買返4080算
順便問埋,black friday優惠會唔會有下面D件?

1 x Intel® Core™ i7-14700K BOX 聯強行貨
價錢:$3,340

1 x MSI MPG Z790 EDGE WIFI LGA 1700 DDR5 ATX
價錢:$2,730

1 x [11月優惠]ADATA LANCER RGB DDR5 32GB (2 x 16GB) DDR5 6000 Mhz C30 - White
價錢:$850

1 x WD Black™ SN850X 2TB M.2 PCIe NVMe 4.0 x4
價錢:$1,299

1 x ASUS ROG Strix GeForce RTX 4080 16GB GDDR6X White OC Edition (可單買或砌機)
價錢:$11,099

1 x FSP Hydro G Pro 1000W 80 Plus Gold Fully Modular ATX 3.0 PCI-E 5.0 Snow White Edition 壓紋線版本
價錢:$1,399

1 x Fractal Design North White TG Clear Tint ATX - Chalk White
價錢:$1,020

1 x Valkyrie E360 ARGB 360mm CPU Liquid Cooler - White
價錢:$1,150

1 x Be Quiet! Light Wings ARGB 140mm high-speed PWM Triple Pack - White
價錢:$630

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $23,597
https://www.faroll.com/customize#NTk1Myw2MTkzLDYzMTEsNjM0Myw2NDc0LDY5NTksNzI4Nyw3Mjk5LDc0NDU
如果 萬一得唔得
4080先8千幾
你用途同預算係咩先
早d出優惠 比我放假weekend睇la
+1
有咩優惠 老闆
冇問題
我上youtube睇過
4k 60fps 仲要平 得7800xt做到
得閒會剪下片
會用好多位擺野
預算萬五
想多啲ram 同 vram
仆街, 諗住買隻gigabyte 7300 m2 ssd 2TB
前排睇法奧又話11月優惠$780, 今日又加左價變$849
https://www.faroll.com/product/6552/11gigabyte-aorus-gen4-7300-ssd-2tb-m2-pcie-nvme-40-x4
依家用緊2TB 已經唔係太夠用
真心想講句

用過蘋果電腦同macOS之後 真係好難返轉頭

自從有蘋果Apple自家M系列chip 超級涼爽 風扇好少有運行過 極度寧靜 除非你成日都推到去極限 硬件同軟件嘅整合性接近perfect

AppleCare+售後維修支援服務超級好 根本唔使擔心咩 最緊要有做Time Machine備份

蘋果電腦幾年內都可以免費更新同升級macOS 好長命

但缺點係蘋果電腦普遍都比較貴 config update完全貴到仆街

而Windows永遠好難有「美感」

好多嘢都好樣衰 UI介面同字庫 都冇咩品味

永遠有浸old school味

Privacy and security方面做得非常之差

再加上砌機太多奇難雜症

眼見每日都好多post上嚟求救

煩都煩撚死人

好多問題都要自己親手跟 自己做troubleshooting

除咗真係要玩好勁嘅game 冇辦法先要用 仲要幾萬蚊一部都唔平

你係咪想玩好勁嘅game
我幫你睇睇 應該唔洗幾萬
應該係有
咁我度下 問題不大
super 未有咁快喎
開估未 老闆
好緊火 有咩優惠
中階機優惠
如果有以下
14 代 I5
4070Ti
b760M
32gb ram
就正
想問吓4090有冇影響?
聽聞而家係大陸牌子生產唔到, 其他照買到?
fap 牛會有優惠

底板都大可能
邊張有貨就邊張 可以tg pm 我
今次好似黎真
其實我上面條list 650w 一定夠
不過你可以轉fsp 850w 都得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞