巴勒斯坦土地問題的七大謬論

116 回覆
229 Like 42 Dislike
英國佬已經喺鄂圖曼帝國解體後協助成立幾個阿拉伯國家,沙特、約旦、伊拉克,但班阿拉伯佬係想要晒成個中東地區建立大一統既神權哈里發王國,西方國家邊可以喺鄂圖曼帝國解體後再立一個同鄂圖曼帝國差唔多大既統一神權國家
依家多人知半解就拎住呢封信呢亂解讀今日既以巴問題,收信既人又唔係巴勒斯旦人而收信人最終都成功立國。

下文依篇講以色列立國前後的經過,都講得好清楚
比啲唔太瞭解的巴打睇睇

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid021wJBNAMizzD6wJAHsPReTzdxHWjMng6Eiu87FQu8PhDrgwRVnnFqqAgyoE8Bw927l&id=100052108087251&mibextid=Nif5oz
針對1945土地分配邊個著數d既問題 我有幾點疑問

南邊既地全部都係沙漠黎 成個耶路撤冷附近同west bank都係丘陵黎 死海附近因為鹽份太高所以都應該唔適合耕種 至於沿海我諗原本都係沙漠黎?

所以可以耕種既區域應該得返北部同埋沿河既區域

撤除南部沿海既沙漠地同埋死海 真正可以種既得返qishon river同jordan river區域 亦即係haifa北部既平原同埋加利利海一路流落去約旦河既區域

而北部既acre區域係喺bronze age (根據wiki) 已經農業既痕跡 所以都可以斷定係適合農業既區域

所以綜合黎睇 好難得出阿拉伯人有多d靚地既結論 最多都係50/50
補多張1946年既人口地圖
佢哋入咗嚟逐個comment負評
我唔知
我睇唔到
總之我就支持迴豬繼續玩恐襲
好似林鄭咁搞個土地大辯論啦
正視歷史
北部有耶斯列谷呼拉谷加加利海係三個當地傳統農業重要區域
耶斯列谷係拿撒勒南邊從古代一直被稱為當地糧倉
後兩個近黎巴嫩個邊
地圖右上兩個大內陸湖就係

仲有海岸線劃比猶太人既範圍大好多
個到就有幾個港口

巴勒人被劃既地唔係唔夠生活
但係條件同上面比係次一級
而當時人口仲係猶太人一倍
本來係英國託管前從來冇巴勒斯坦人呢個概念
有既只係住係巴勒斯坦呢片土地上既阿拉伯人同猶太人
最多人嘈既其實係英國作為託管者,講明只係過渡而最終目的係幫巴勒斯坦獨立建國既前提下
憑咩因為同情猶太人俾希特拉屠殺而大量幫助猶太人搬去巴勒斯坦,照計應該係因德國出一片地俾猶太人建國先岩
留名
已經唔想嘈,只要立場換一下,正反太易就會置換;哈瑪斯唔搞襲擊,成班人都唔去了解以巴關係,成群人見到美國出兵支持以色列就以為係「自己友」,再之後一大群人衝出嚟話「一定要撐以色列,唔撐就係五毛左膠」

https://www.newsweek.com/2022/08/19/china-targets-israeli-technology-quest-global-dominance-us-frets-1727108.html

以色列政府默許發生,咁佢又係唔係完全企喺歐美一方?我諗大家唔太了解以中嘅長期邦交關係;大家唔好唔記得,猶太人都係中東文化,不足一百年前佢哋都係有錫安主義恐怖分子大炸特炸,以色列猶太人搞緊人民公社嘅時候毛澤東可能重飲緊奶。

我唔係話巴勒斯坦阿拉伯人值得幫,更認為轟炸加沙係必要之惡,但係大家真係再了解多啲以色列,特別係佢歷任政府嘅變化先好話支持佢個政府;如果係話撐以色列人保家衛國無可口非,但佢哋個復國(建國) 史到現時,中間太多嘢如果強行正當化,一係就扭曲真相一係就扭曲價值觀。
兩邊都話自古以來 巴勒斯坦講就得 以色列講就唔得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞