巴勒斯坦土地問題的七大謬論

116 回覆
229 Like 42 Dislike
失敗的侵略者通常喪失土地,這是國際慣例,兩次世界大戰中的戰敗國都是如此。天底下大概只有我們中國人講究以德報怨,是個例外。

J錯人啦 人地張平大陸佬黎架 山東大學教授
佢堆point就係一路講緊巴勒斯坦唔係主權國 d地冇寫佢地名 所以國際可以唔承認
無視左撻地一早比羅馬改名做巴勒斯坦 阿拉伯佬(回教佬)入晒去住千幾年
佢套視觀係國際上係咪主流公認 定係twitter條大陸佬自己小眾史觀
交返比你判斷囉
你係咪弱智?呢篇文嘅立場好明顯係講巴勒斯坦無理取鬧啦,如果當年巴勒斯坦肯接受聯合國建議,佢哋將會拎到嗰一帶最肥沃最有價值嘅土地,以色列拎到嘅地九成都係沙漠。
留名!
五毛又發謬論
但相信以回教國家嘅優良傳統
就算畀佢哋拎到會生金蛋嘅鵝都唔撚識用
少數民族分得一大片土地 天下間好少有咁爽嘅事
建議我地南亞手足同中共爭取下
擺明係,再者所謂中國人都係中華民國人
諗起中越戰爭
偷襲後自稱打贏
然後搶完野炸完野後走佬
隔離post都講過好多次
無絕對公平只有相對公平

Un181已經係各方環境同條件下最好既方案黎
大把大陸人仲話自己同越南係盟友,好似中越戰爭無發生過😂
公説公有理,婆説婆有理
呢個情況下,以色列其實都好無辜
又係un話俾佢喺巴勒斯坦立國,一人一半
但以色列既種族隔離政策都係唔抵幫
唔止哈瑪斯加沙地帶,連法塔赫既西岸都有
有哈碼斯,就算有兩國方案,佢都會襲擊你
同樣,以色列(政府)既種族隔離政策都令到原本相對和平既法塔赫西岸既衝突增加
有趣
又嚟村上春樹個套(雞蛋與牆)

啲人成日懶文清下下就拋金句(我永遠站在雞蛋一方)

呢個世代啲人,書都唔讀多本,睇嘢又鑽牛角尖,仲梗係要拋低一兩句廢話懶學識
得你喺度拋金句quote埋作者名 你睇咁多書咁有學識得唔得架
你頭果句即係自古以來, 係自古以來既咪睇邊個本故仔書耐囉仲有幾難講
明明停火,可以將啲資源去改善人民生活,慢慢開放地區經濟活動

但係死都要打足幾千年
為咗爭塊地,都on9

解決紛爭嘅辦法黎講,打仗真係至撚落後

一齊賺錢嘆世界唔好咩?
我有啲興趣知河西經濟有無好過加沙
而家又唔係歐洲有個猶太帝國之後再一堆猶太人去巴勒斯坦溝淡當地人口。以色列係猶太人惟一土地,冇以色列就唔會有猶太人國家。都係嗰句啦,阿拉伯人係咪大晒?猶太人係咪只配成為阿拉伯人嘅被統治者?
個撻地係過千年前歷史 好難講囉
即係你老家住左幾十年突然有人拎清朝文憲話屬於佢 公說公有理
但呢篇文係講到 巴勒斯坦從來唔係主權國 1920開始係英國托管地
所以1948年個分國方案係公平 再正視野話呢套觀點先係"fact"
咁我真係唔會認同
隔離post都講過好多次
無絕對公平只有相對公平

Un181已經係各方環境同條件下最好既方案黎
公説公有理,婆説婆有理
呢個情況下,以色列其實都好無辜
又係un話俾佢喺巴勒斯坦立國,一人一半
但以色列既種族隔離政策都係唔抵幫
唔止哈瑪斯加沙地帶,連法塔赫既西岸都有

唔好乜都撈埋一碟
紅字係巴勒爛坦包頭佬拒絕咗181號決議既結果嚟.

總結就10隻字
條路自己揀
仆街唔好喊
講係咁講 但以色列慢慢侵蝕巴勒斯坦人土地亦係事實
不過如果係巴勒斯坦人強大d 佢地亦都會更殘酷對待非穆斯林
兩邊都根本水火不容
自問自答
似乎廿年前巴勒斯坦經濟仲好過其他伊斯蘭鄰居
主要受惠於有錢兄弟以色列嘅就業機會
(唔知可唔可以用深圳香港黎類比)
但係巴人不滿以色列佔用佢哋土地玩自殺式炸彈
以色列決定起圍牆隔開佢哋
之後呢個“封關”搞到無得返工 經濟差咗
自己又無乜有價值產業
經濟開始搞唔掂
唔知咁理解有無錯 請指正
lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞