巴勒斯坦土地問題的七大謬論

116 回覆
229 Like 42 Dislike
tldr 你立場係咩?
如你撐以色列,我支持你
如你撐巴狗,我希望你收聲
唉 鬼叫巴勒斯坦又唔一早插旗 二來圍歐以色列又打唔贏咩
依家直接兩邊決一死戰 結束多年爭執吧 如果唔係一陣停火 兩年後又無啦啦睇新聞話巴狗又火箭炸人呀
又唔見晒班五毛同左膠
五毛入嚟反駁未?
//【謬論三】:巴勒斯坦地區的阿拉伯人有120多萬,佔總人口的2/3強。但分治決議中的阿拉伯國的領土只佔巴勒斯坦總面積的43%。猶太人雖僅有60萬,不到總人口的1/3,然而其領土卻佔巴勒斯坦總面積的57%。所以分治決議不合理。//

呢個可以補充多少,當年根據Resolution 181猶太國同阿拉伯國分別分配到1.4萬同1.1萬平方公里嘅地,睇落猶太國好似好著數咁。

但實際上猶太國嗰1.4萬平方公里嘅土地有大約1.2萬係屬於Negev沙漠地區,嗰度最乾旱嘅地區夏季平均最高氣溫40度全年降雨量只得20mm,完全唔適合耕種甚至人類居住。

就算去到今時今日以色列嘅Negev沙漠地區都係極少人居住,喺十個香港咁大嘅地方只係幾個城鎮存在其餘絕大部地方人跡罕至。相反,原本阿拉伯國嘅土地主要係當時已存在嘅伊斯蘭城市同耕地仲包括埋幾個主要嘅地下水源。

正視歷史
波台伙記咁快歸邊? 定角色扮演緊極端立場?
這說法只有一個問題:巴勒斯坦人憑什麼說這些土地是他們的?

一問呢個問題左癌就失蹤哂
巴勒斯坦人 e個概念係1920年代發明民族主義時產生,從前根本無巴勒斯坦 約旦 埃及人 大家都係奧圖曼人

所以都不能話謬論,所謂國家領土都係民族自決時期圈既地,無得自古以來一直追落去~
左膠最鍾意講阿拉伯人住左係度千鳩幾年,問到佢當初阿拉伯人點樣得到呢塊土地就啞撚哂
傻9
成日混用阿拉伯人同巴基斯坦人真係好賤
憑美帝一句「民族自決」
用美帝支持既民族自決
這是國際慣例,兩次世界大戰中的戰敗國都是如此。天底下大概只有我們中國人講究以德報怨,是個例外。

好地地講道理咪算,係都要打個飛機先安落
中國人寫,忍耐吓
咁以色列立國之前猶太人都住緊係度啦,兩國方案阿拉伯人咪又反檯?
左膠:總之以色列就係錯多啲個嗰 睇嘢要公平啲 我會企喺「弱者」個邊
將班巴勒斯坦人趕出去就啱架啦, 成班無賴, 輸打贏要
民族自決係近代先出現嘅概念黎
其實反映左阿拉伯人同左膠幾咁輸打贏要
所有阿拉伯人同左癌都對阿拉伯帝國入侵羅馬同波斯隻字不提。淨係提住「人地一直住緊係度blablabla」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞