巴勒斯坦土地問題的七大謬論

116 回覆
229 Like 42 Dislike
感覺上似自嘲😂
得阿拉伯人有權自決,猶太人冇
民族自決咪就係二戰後殖民地獨立嘅原則
天底下大概只有我們中國人講究以德報怨,是個例外。

好地地正正經經睇
突然見到呢句
自決左同以色列打,輸到仆街就扮受害者
巴狗:我決定左所有猶太人都要死 猶太人打到我仆街係侵犯我自決既權利
唔認同喎
是係97問題前香港從來都唔係一個主權地方 冇佔土地
英國批管完 決定分4成比南亞手足
咁又公唔公平?
可唔可以話撻地憑咩係你
有無1946前睇睇?
巴人:我地阿拉伯人千幾年都係住係度,我地係繼承祖先嘅土地

Well,咁你祖先嘅土地就唔係打返黎嘅?

巴人:果陣時未有國際法同現代規範,冇人會譴責呢啲野,總之我就一直住喺度,我祖先趕走左咩人唔關我事。

我屌你老母啦,咁以色列同美國點解唔打得你?
前面都算認同,睇到呢句即刻
輸到仆街咪同你講佢係原居民囉
我就唔信你班阿拉伯人贏左會留以色列一個活口
大致上認同
For your information
最初穆斯林禮拜嘅方向唔係麥加,係耶路撒冷
只係之後阿拉通過穆罕默德話要改,先轉向麥加
證明所謂嘅第三聖地只係可有可無
fiction係咪即係bible?
咁我又要問返你幾個問題

1. 南亞人喺香港係咪一個佔有significant number嘅少數族裔?
2. 南亞人係咪同香港人水火不容?兩者完全唔能夠有共識共同組成同一個個國家?
3. 承上,喺香港,廣付文化同南亞文化係咪完全冇可能融和?
4. 分香港土地係咪佢哋惟一有可能有自己民族國家嘅解決方案?

如果以上四個答案都屬於「係」,我覺得英國佬分部分土地畀佢哋建國係合理喎
四個答案都係係就要分土地 咁溝淡人口呢招萬試萬靈啦
克里米亞問題你都應該要撐當地民族自決歸返俄羅斯喎

英國佬分比以色列合理在佢地係戰勝國 巴痴左去德國到冇say
in hindsight, 睇黎如果阿拉伯人當初接受左呢個方案, 各自各不干預今日唔洗到呢個地步要做玩恐襲既流氓.
同埋咁樣睇, 你可以了解到點解以色列點解要有一個咁既戰鬥格, 正正因為一落地既時候就俾左右隔離既人一見有弱點就攻就搶. 或者佢地冇英國人了解土地既概念? 所以點都唔俾你地入黎?

但奈何一個當初被人圍既人變強左之後, 就有人覺得佢依家抵抗人就打得太大力.

非常非常複雜
而家又唔係歐洲有個猶太帝國之後再一堆猶太人去巴勒斯坦溝淡當地人口。以色列係猶太人惟一土地,冇以色列就唔會有猶太人國家。都係嗰句啦,阿拉伯人係咪大晒?猶太人係咪只配成為阿拉伯人嘅被統治者?
個撻地係過千年前歷史 好難講囉
即係你老家住左幾十年突然有人拎清朝文憲話屬於佢 公說公有理
但呢篇文係講到 巴勒斯坦從來唔係主權國 1920開始係英國托管地
所以1948年個分國方案係公平 再正視野話呢套觀點先係"fact"
咁我真係唔會認同
冇五毛推唔郁
唔認同咪直接係佢d 論點到反駁囉

人地寫成篇野都冇引用過香港咪一樣清晰表達到每個論點

成日都要拉埋香港呢個完全唔同背景唔同歷史唔同人口構成既情況做比較

今次想打邊個稻草人要用埋呢d 核突招啊
起馬香港人有出錢買地有收據先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞