劉細良:村上春樹依d左膠快d飛去巴勒斯坦做人盾支持哈馬斯

121 回覆
83 Like 42 Dislike
但係如果細分件事,音樂會民眾同無頭bb相對於激進派就會由高牆變左做雞蛋
哈馬斯在2006年的加薩議會選舉中大獲全勝,並從阿拉法特的支持者手中奪取了對這片飛地的控制權。

此後哈馬斯再也沒有舉行選舉,以色列對加薩的封鎖已超過15年。2009年,聯合國批評長期存在的限制「造成巨大破壞」。但以色列辯稱,如果不嚴格控制進出加薩的物品,哈馬斯可以獲得更多致命武器來增強自身實力。

原來選得一次就要孭一世責任
左右係相對嘅
咁佢覺得加拿大班左同村上春樹仲左過佢咪話人左膠
就好似左膠話Central lean left打右嘅人全部係極右法西斯一樣
咁佢對抗體制既方法同結論係咩? 想了解下先睇
買私樓,供樓算唔算一個system,感覺社會同老一輩都係到洗大家腦,想年輕人以買樓為人生目標,要年輕一輩玩呢個唔公平既資本遊戲,而佢地就獲利,坐擁其成。早6-7年成日有d片講公屋仔食菜,居屋仔食雞,私樓仔食雞脾,d諗法好極端,大腦未發育未有批判思想真係跟足晒,將有樓變到人生目標,而2年前高位上車既人依家普遍負債數十萬至百萬
個人認為
唔應該任何事引用村上高牆雞蛋論,世事唔係得黑與白
以巴紛爭千絲萬縷,局外人冇可能完全明白

音樂會悲劇 民眾包括bb係好不幸,唔應該有的不幸
反對批評者用過去以巴衝突去解釋點解會有今次悲劇而去為恐怖分子解釋,最難明係有唔少人將今次悲劇怪責以色列,但冇指責恐怖分子

因為要追溯對錯.應該追溯到幾時.廿年前?五十年?定係四千年前?

無論有幾大仇怨,用咁滅絕人性方法去殺害平民,絕對極野蠻行為

我冇資格去評論以巴誰對誰錯,但我可以責罵今次恐怖施襲者及為恐怖襲擊者解釋嘅人

今次唔係高牆與雞蛋,係文明與野蠻
War is war.
幾時的
民建聯都係人民選出黎,香港人全部抵死
民建聯係委任喎,你有無資訊證明到巴勒斯坦個選舉係北韓式先?
但以你嘅立場應該支持喎
SO?
唔駛响度混淆視聽
so,咪覺得你講得出呢啲好奇怪囉
究竟你支唔支持中共式選舉架,不如趁機表明心跡
唔好做野咁CCTOY
大陸人大都有定期再選過
而家係你覺得選得一屆咁多年都冇選過既選民有責任喎
即係你覺得萬年國代好喎
係咪呀
大陸有定期選,但有審查喎,同你好耐唔搞永續執政結果有乜分別呀?又兜呀
審查一路都咁做喎,一路都有做喎
我又唔係要話佢個選舉係真係好
但係你話加沙人有份選有責任喎
咁而家D佢地有冇責任呀?認左柒先
我不斷update資訊啫
但你夾硬換立場喎而家連中共都唔撐喎,點夠你柒呀?
咁你認柒未?
咁你認夾硬死兜未呀?
你認柒先啦
我一向都冇講大陸選舉既野
係你覺得我就要講大陸選舉好咋喎
一係你搵黎睇下
笑死咩你
移民加拿大港人買樓痛訴被騙 畢生積蓄買了「爛磚頭」?
https://lih.kg/bzbayhV

你當大灣區係加拿大畀人圍住嚟笑都未上水認柒啦
仲好意思叫人認柒,知唔知醜字點寫?
即係你柒就潛得,人哋柒完就老奉要應你,你都幾大牌喎
學你即
港大利銘澤堂兩非本地宿生凌晨時份遭騷擾 3宿生被處分逐出舍堂 內地本科生聯合會:事件屬「校園霸凌行為」
https://lih.kg/yaFKLpX
我有應喎,但你係深潛唔應喎仲老奉要人應,仲要死兜,肉酸到呢?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞