曹操手下當中最勁果個係唔係張遼?

420 回覆
150 Like 17 Dislike
司馬懿基本上政治手段, 謀略 overall 贏哂八奇

袁方身為大師兄一開頭已經睇穿條友野心同實力, 派刺客去刺司馬懿時都同刺客講: 八奇可除則除, 但司馬懿非殺不可
潼關輸左
龐德跟馬超去左漢中 跟張魯
之後張魯投降曹操 馬超去幫劉備打劉璋
龐德就投降曹操
其實曹操自己幾個仔都已經叻
d 名將又數極都數唔完, 真係好難輸
有做花生將
坑你老母咩 邊度鄉下?
有咁耐妹咁耐啦 好難先拎到兵權
中染果個
打杖,永遠係士氣第一
當一亂,幾多十萬都死,反而愈多人愈亂
赤壁
夷陵
甚至項羽既戰役都係靠打亂人士氣獲勝
張遼條命都係關羽執返黎
無返咁上下實力自大既關羽會出聲?
司馬懿
漢中之戰好難講
如果佢冇抽身走人就會俾劉備拖住而救唔到襄陽

因為赤壁之戰之後消耗左好多老兵 主力又係曬關中漢中

佢走遲啲都大撚鑊
鄉下仔無文化

坑人的意思
設計害人。 元. 蕭德祥《殺狗勸夫》第四折:「他講不得毛詩,念不得孟子,無非是溫習下 坑人 狀本兒。」
張飛係個肥佬老粗
秒撚左
將軍真天人也 帥包埋將果份啦
想玩nds版
秒咗啲咩?
佢前面又要打劉備既(嘅)
先唔講錯字

又口語又書面語?
唔識用陰或跣?

真係唔知邊個鄉下仔唔識廣東話
你自己照讀返你句嘢啦#309
讀都唔通順啦 前面口語 無端端講坑劉備
重懶有文化
唔識打字唔使扮有文化拋書包嘅
唔講最顛曹仁,

曹洪2次護主死守白馬 絕對係曹操貴人
同最想講最唔起眼 成日俾人話廢既曹純虎
豹突擊 斬袁譚
捉烏桓首領蹋頓
長板坡擊潰劉備本陣俘其妻女
全部都係首腦級人員

而且曹真曹休夏侯淵 唔會低過佢地 但後2者係衰收尾 甚至可以話功不抵過
輸完赤壁瘟疫
再輸夏侯淵(主力援軍未黎到前就死左大將)
于禁(諗住佢幫曹仁拖到漢中完 點知俾水浸死) 真係天都唔幫佢
打仗係都係荀攸啦
夏侯淵點功不抵過,平定成個西涼,又頂左劉備成兩年,曹操到左長安一段時間,果斷d一早去漢中可能擊退埋劉備
如果龐德跟埋超哥過繼劉備, 成件事會唔會唔同哂?
唔會
曹操係長安就係睇緊 益荊2邊局勢發展 可能冇諗過夏侯淵直接被殺

夏侯淵既死係主帥陣亡 基本漢中之戰就係因為佢死即刻由本來優勢轉為無可扭轉既劣勢 曹軍直接潰退 戰略要位全部俾劉備佔領哂 後面連運糧都難, 難聽D講佢直接令曹操失去左最後統一機會
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞