曹操手下當中最勁果個係唔係張遼?

420 回覆
150 Like 17 Dislike
唔會有得兜啦,對比起關二哥條命,佢帶兵救援就算失敗之餘仲要冇埋上庸都唔會駛比劉備斬
無judge
你講既唔順氣唔合理咁解
同埋聯強打弱咩下場
睇宋朝

東吳呢種做法唔係一統天下既做法
係保住自己屎忽等自己可以係東吳到安安穩穩過世既做法
周瑜提出二分天下個陣 蜀漢連影都未有
後面魯肅見蜀漢大勢已成
佢都係叫孫權同劉備合作打曹操分豬肉
天下九州 曹操得其六 仲要係當時最富裕既地方
有心要做大 點睇都唔係打劉備比曹操黃雀
唔係政治問題啦,佢兩次主動打諸葛亮都輸
威震逍遙津
孫十萬
有冇諗過佢主動打係咩目的
送走張郃鬼到仆街
夏侯淵虎步關右一舉平定左困擾東漢後期涼州之亂,戰功唔會低過佢地
由張紘周瑜到陸遜除左魯肅都係二分之計
荊州地處上游
講到口臭嘅無淮泗,國弱,無江漢上游,直接係危,孫權自己就唔驚劉備搞二分?
劉備喺孫權角度從來唔可靠,入徐州代徐州、入曹操反曹操,入新野反劉琮,入益州反劉璋
係啊,死左長子,死左同宗,死埋典韋
佢係曹操派去劉備既二五仔
專坑劉備既滅蜀功臣
魏武之強兵
張郃
劉備就可以坐擁兩州待天下有變命上將出兵以向宛洛
孫權就要屈喺揚州渡江打徐州呢啲一馬平川又唔係曹魏值錢腹地嘅地方 又係唔係劉備諗得太天真要人地大愛?
而且南郡孫權打嘅,點解係孫權要大愛唔係劉備大愛死返入蜀出秦川?你咁把炮又姓劉,你個高祖咪又係一州殺出黎?點解要孫權對你推心置腹先,又搶糧又恐嚇,入益州出兵擋路,三郡失埋又劃湘水比返半你,一路零妥協逼人做下靶位,當人工具箱,係劉備天真姐
豬頭骨南郡係周瑜打到仆街拎返黎
劉備走落去打啲二打六四郡。分乜9荊州,荊南三郡都係孫權自己由劉備到無血開城拎完再分返比你
真係睇唔到劉備有乜道德高地話係讓
咩赤壁三萬兩萬,大家各自搵食,但最尾南郡係邊個打落黎,係冇得拗嘅事實喎
夏侯淵修補防禦工事果陣比人突襲斬殺
曹操都冇怪到張郃
唔係四方將軍邊有佢份
劉備只能怨法正士元死不逢時
如果唔係孔明唔使咁快入川
背刺盟友佢就叻
曹操自己都想退兵
咁啱淵哥意外陣亡即刻有藉口退兵
張遼幫關羽拎刀
關羽騎赤兔
個主帥要自己親力親為上前線做維修兵,點知瀨咗嘢,做細嘅可以點
佢係勁ge,夏侯淵比黃忠斬左之後都係靠佢穩住軍心集合殘部頂到曹操黎
鬼係邊,張郃係一軍之將,即使被迫去追蜀軍,都唔係自己衝最前,而且前有王雙做例子,張郃身經百戰都會中伏?

當時衛臻已經集結左另一軍係長安準備夾擊諸葛亮,可能張郃急於求成,想好似街亭一戰立大功拖延諸葛亮大軍結果比反殺
唔係夏候最勁咩?
張郃自己唔讚成追擊
好想玩返三國志大戰ds
勁在輸極都無被人處分, 於漢朝而言其實佢個官同曹阿暪同級...
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞