曹操手下當中最勁果個係唔係張遼?

420 回覆
150 Like 17 Dislike
主公,快走!!!
係咪許褚陣亡語音
典韋!
劍圍(有名既都過到)
冇人叫你on居居臣臣子子照版全收
2023係咪唔可以睇荷馬史詩、唔睇得朕即國家路易十四歷史?人地英文用家quote到兩句狄更斯喺外國人眼中係知識分子,中文用家識幾句文言雅句喺你眼中就係迂腐陳舊
司馬懿政變成功先可以soon仔接手㗎
情況就好似曹操開路俾曹丕

高平陵之變高明嘅地方就係成功得到魏國派都支持反曹爽
Dickens批判社會階級出師表套落現代價值最多咪講選能任賢
奴隸先會諫言獨裁者「開張聖聽」
有咩計
同時代有個關羽係到
前期勁到夠魔就殺到
同埋主因係曹操自己帶兵
有功點會唔計埋佢頭上
全部廢
睇少d演義
打開無雙
關羽都廢
因為佢仆街仔一個
後面走去搞後勤啦
劈頭講左唔係叫你埋君臣父子嗰套嘅單
忠心耿直、學你講嘅選賢任能
仲有佢嘅論述方式,先漢興隆後漢傾頹 呢啲都係文學上議論上寫得幾好嘅地方

另外一個係2世紀作家,一個19C,咁講法基本上17世紀、革命年代前嘅舊典都係腐儒之作,冇需要知過去係乜

另,講到今時今日就冇老闆下屬、黨魁黨員關係咁,Mike Pence當年唔係伸曬脷奶曬面恭敬伺Trump?奴唔奴隸?Andy Street話HS2唔起上Man會quit,結果縮沙話留,又奴唔奴隸?二千年過去人類社會有哪怕一秒唔存在下級勸上級察納雅言?個思維真係有咁唔irrelevant?
其實司馬懿打仗戰績都唔差,但全部都係平內亂同守邊防(抗北伐),無話打贏拎到邊個城咁好似佢領軍既仗無咩輸過
五子良將聽落好威
實際5個有3個降將
仲要全部外人
睇你點睇,曹操亦正正係因為愛才,知人善任廣納人才先吸倒好多勁ge人返黎幫佢
佢帶親兵都係一方兵團
同埋佢會用最適合嘅戰術去應付
對孔明一定係老閪都拖 打其他人就日行百里
但係政治問題令到佢唔可能再進取啲出擊
關羽要分兵送俘虜
同埋劉封佢地唔肯派人黎幫手
關羽係輸係內部
五子良將唔威邊個威
曹氏夏侯氏戰功得曹仁可以同佢地平起平坐
曹操好文才啲 七步成詩唔係正史
佢自己得罪人多都要負責任啦
原本好聲好氣可能仲有價講 但係佢走去問責式叫人出兵 仲大大聲話要秋後算賬
把酒當歌人生幾何仲多人識
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞