以色列國防部發言人證實,將動用10萬兵力進攻加薩地區,把哈瑪斯組織徹底消滅

560 回覆
555 Like 4 Dislike
加沙同邊個做緩衝
空軍夠殺全部周邊國家三次

呀唔係,連同俄羅斯空軍炸番次去莫斯科先啱

所以我講過,如果北約空軍系統係烏克蘭成型,就會發生咁既事,我當時係以以色列係中東戰場上既戰例估算
由第三次中東戰爭後,一向中東軍力最強就係以色列
可唔可以英國都係排走晒個班粉皮恐怖份子,明明英國啲人又話比較排外,一啲都唔覺囉
巴狗先撩者賤
變哈迪斯

因為有大國比錢咯
中東班恐怖份子有邊個唔係靠美國中國俄羅斯起家?
呢個世界要keep住混亂先制衡到咁多個大國
以色列只係美國係中東既一個代言人姐
冇美國默許佢近年可以發展得咁快?
個人認為美國可能因為係阿富汗比塔利班控制曬之後需要一個強而有力既國家做班伊斯蘭教友對手
直頭改變曬成個策略就係重返冷戰模式
扶持一個國家制衡敵對國家
近年以色利軍事科技可以係西方國家佔到市場
好大程度上係美國扶持佢做制衡中東既手
因為以色利同周邊國家係世仇
唔存在高機率出賣美國既事
而中東最大敵人伊朗背後係中國
以色利可以講話係一把利劍
以色利今次突然咁明目張膽咁直接威脅班恐怖份子
美國咁快出黎護航
明眼人都知有嘢
而家我地等睇遙遠既東方大國點樣應對就得

所以今次係幾好睇 呢場戲買定花生睇都幾好玩
要比「充足」既時間平民逃走
有兩條路揀
1. 落海/向埃及border走
2. 繼續留係入面自動申請做「恐怖份子」
今日好似捉左一個哈馬斯指揮官
唔會啦
見到就救 見唔到就當死咗嫁啦
你見好多video都係直接炸爆部車
點知入面有冇居民
炸到佢哋冇翻身
巴軍抵死自取滅亡
咁仲仆街,以軍特登推自己國民去死
爭聖地,根本兩邊都唔會和平罷手。
我自己去exchange個陣個城市同加沙只有半個鐘車程,所以城市嗰度都有部份巴勒斯坦人。
同過唔少巴勒斯坦人傾過偈,其實佢哋喺政治上俾人壓迫得好犀利,沒身份亦都沒福利,巴勒斯坦地區貪污亦都好嚴重,導致成個地區仲依然係第三世界國家。不過我去加沙附近嘅時候,啲人其實都好熱情,唔見佢哋有太多嘅問題。
只係差唔多每一個月左右就有一次火箭襲擊,通常咩都射唔中,只係見過一次真係要用鐵穹,嗰陣仲要成班人唔識死走咗去天台睇

亦同過以色列人傾偈,大部份人都有作為以色列人嘅高傲,當傾巴勒斯坦人嘅時候,我自己感覺上佢哋有啲離地嘅感覺,甚或乎佢哋都唔係好care。反而佢哋care外國政治包括香港近況多過巴勒斯坦人。
六日戰爭咪試過
平民同職業軍人好易分
簡簡單單派幾個參謀一日分到一百幾十個
我exchange嗰陣就係佢哋示威得最犀利嘅時候,本身以色列嘅朋友都講話佢哋擔心會分裂,甚至覺得佢哋以色列係分裂嘅邊緣,尤其係保守派同埋變革派成日對政策不滿。
加上內塔尼亞胡貪污嚴重同埋司法改革兼炒埋司法部長,嗰陣基本上示威都係冇停過,自從撤銷左之後先開始平息返,但係本地人對於政府仲係有好多不滿。
左派右派又係到嘈,保守派又屌政府話唔夠福利。
同埋聽聞國內都有唔少聲音,對於內塔對外強硬嘅作風不滿,相信今次應該可以令到呢啲聲音全部收皮

我覺得今次打仗,真係唔多唔少將以色列由分裂嘅邊緣拉返返嚟
有皇氣
俾着我係以色列軍指揮官如果識玩嘅話我會對記者講呢次圍滅巴狗嘅戰術係參考2019年中國香港黑警............呀~!唔係!係警方攻擊示威者所經常採用嘅「布袋戰術」
咁一般Muslim都係花生友多的。
今次哈馬斯玩到咁離譜,一定唔會幫架啦。

最盡係出口話大家冷靜d、
尊重巴勒斯坦主權係唯一出路咁

但呢次事件,以色列暴露左佢國防同情報組織都係反應極慢同低效,一個黑社會size的哈馬斯,可以自出自入、玩導彈、隨意捉平民士兵番加沙虐殺。

班阿拉伯佬開始磨緊刀架啦。
今次應該可以掃哂場
但班哈馬斯又係會匿埋係鄰國
間唔中就偷襲下
背後一定係支俄架啦
唔洗講
佢地把口幫只係因為以色列

巴勒斯坦本身都係過街老鼠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞