定期存款邊間好? (33)

1001 回覆
10 Like 3 Dislike
小心有d 銀行 還有最低存款額 設定 e.g winglung
中銀左手交右手唔算新資金
你點樣左手交右手法?
舊錢到期>舊錢轉去渣打>渣打轉入中銀
即轉應該唔得,要係sc過冷河
唔該晒. 轉返去渣打算
左手交右手 都係自己嘅手, 點叫新資金
中銀上網做左4.5

但落到去分行問户口野個staff話搵佢做可以再高d
如果你中銀理財可以問Rm R 高啲
不過呢排中銀管定期個班睇得幾緊
唔買product下高唔得幾多
10個銀行戶口?勁
我試過一次去取消戶口,足足喺 counter 搞咗 45分鐘⋯⋯
為咗唔想咁麻煩(管錢係我弱項),三個銀行戶口夠用就算
自己錢都唔管,唔怪得銀行儲蓄保長做長有
講開又講,我都爭扎咗好耐要唔要做銀行升級嗰啲,錢又唔係多到間間都維持到最低結餘
升咗可能食到嗰下回贈或者迎新,但相對就變咗要鎖筆錢喺嗰度(e.g. citi 150萬),要維持結餘嘅就冇得玩轉去其他銀行做新資金定期
想請教
交易費係幾多?
買入賣出個價係唔係一定不變?
因為渣打可以 無睇清楚
渣打早前自動升我去priority 我都要求降回最basic
開Google Sheet 記低做咗咩定期同幾時到期

閒錢/找卡時嘅錢撥晒同一個戶口度,set 定預設日子找卡數

其他銀行由佢$0
月底做定期年利率係咪普遍高啲? citi bank
已經mon 定期po一年,
建行,富邦,永隆,mox, za, 中信,大新,citi用手機app 開account.
創興舊年特登去約開,開左成個半鍾
我用google calendar mark 低所有定期到期日
夠1球長擺富邦
50個但未夠一球,來回富邦/citi/恒生
其餘渣馬,應該夠
試過有次renew要入票去第二間銀行,再過冷河入返票返去富邦r果0.1%新資金rate,勁驚佢入唔到

同埋舊資金數一數二高息
落過大眾分行但似想耍我走,上個post 有講
講過入息嗰日即刻計息,呢啲叫識做生意
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞