定期存款邊間好? (33)

1001 回覆
10 Like 3 Dislike
開定先 有排都未水尾

感謝Catz提供以下資料

本地transfer港幣同人民幣行FPS, FPS就一定免費

CHATS 通常叫 即時支付結算系統 / 本地結算系統, 睇收費表時揾呢一項, 唔係睇電匯 (TT)

本地transfer美金同歐元行CHATS, CHATS匯出 / 匯入都有機會收, 間間唔同, 以下係我所知既, 其他銀行可以睇佢地收費表

<經online / mobile banking做CHATS>
出 / 入都唔收
Citibank
HSBC
Hang Seng
中信 (online banking only, mobile banking做會做左TT, 有收費)
永亨 (宏富理財)
DBS (Treasures)

出收 / 入唔收
渣打 (優先理財)
DBS (非 Treasures)

出 / 入都收
永隆
富邦
永亨 (一般客戶)
渣打 (非優先理財)
大新

如果有費用setting要填, 要揀本地費用由匯款人支付 / 中轉行費用由收款人支付 (字眼未必完全一樣, 跟返個意思), 咁先可以保証匯出唔收費既銀行唔會收費, 如果揀晒本地費用 / 中轉行費用都係由匯款人支付, 匯出行會唔理收款行有無收費, 都會預收一筆pre-defined金額, 就算收費行無收費都唔會俾返你既.

上個月頭做得4%
新po LM
lm
Citi 整仆街..
個個都4.x
我得3.4
迫我轉去玩馬拉松
算啦 高個時又唔做 而家個rate 做唔做佢都罷啦
最高個期又無我份
最低個期我又最低
唔知係唔係得罪citi
開定先 有排都未水尾

開定先 有排都未水尾

感謝Catz提供以下資料

本地transfer港幣同人民幣
無論間銀行叫轉數快定本地轉賬, 後面default都係同你行FPS (除左富邦網銀, 永隆網銀), FPS就一定免費
- 富邦網銀有分電子結算, 即時結算, 轉數快, 如果揀即時結算行CHATS (收費), 揀電子結算行Electronic clearing system (免費但要2個工作天), 即係行支票結算方法
- 永隆網銀有分特快轉賬, 轉數快, 如果揀特快轉賬行CHATS (收費)

本地transfer美金同歐元
default行CHATS (除左中信app), CHATS 通常叫 即時支付結算系統 / 本地結算系統, 睇收費表時揾呢一項, 唔係睇電匯 (TT), 同要留意CHATS有cut-off time
CHATS匯出 / 匯入都有機會收費, 間間唔同, 以下係我所知既, 其他銀行可以睇佢地收費表

<經網銀/app做CHATS匯出> --- 免費
Citibank
HSBC
Hang Seng
中信 (只可在網銀揀CHATS做, app做會default做左TT, 有收費)
永亨 (宏富理財)
DBS (Treasures)

<經網銀/app做CHATS匯出> --- 收費
渣打
DBS (非 Treasures)
永隆
富邦
永亨 (一般客戶)
大新

<CHATS匯入> ---- 免費
Citibank
HSBC
Hang Seng
中信
永亨 (宏富理財)
渣打 (優先理財)
DBS

<CHATS匯入> ---- 收費
永隆
富邦
永亨 (一般客戶)
渣打 (非優先理財)
大新

如果有費用設定要填, 要揀本地費用由匯款人支付 / 中轉行費用由收款人支付 (字眼未必完全一樣, 跟返個意思), 咁先可以保証匯出唔收費既銀行唔會收費, 如果揀晒本地費用 / 中轉行費用都係由匯款人支付, 匯出行會唔理收款行有無收費, 都會預收一筆pre-defined金額, 就算收費行無收費都唔會俾返你既.

大部份銀行最新定期利率及*條件*先睇etnet個網頁 (包括網上/分行rate), 記得要留意埋後面 "詳情"
如果用銀行將100萬港幣兌換成美金,再用美金兌換成港幣,一來一回俾左幾多匯率差價/手續費?
終於改咗

有排都未水尾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞