定期存款邊間好? (33)

1001 回覆
10 Like 3 Dislike
如果有筆錢,大約一百萬,你會唔會分幾份?例如1/3擺三個月,1/3擺半年,其餘擺一年
定係全部擺一個月再睇下點?

求指教
我做完先有依個諗法驚三個月後會減息
我都驚,所以諗緊分注
特選,4.65%
不過月尾做馬拉松嘅,印象中有 4.8%左右
問定先
之前個馬拉松31號完
我應該一到31號就轉走D錢再轉番入黎開新一個戶口?
因為佢唔會好似定期咁一到期就自動轉番去SAVING?
THX
我有筆定期11月1日先拎得,錯過左馬拉松
4.8% 要 優先私人理財戶口
講錯。。係要$2M資金
係唔係今期馬拉松應該食到年結最高息?
要落分行做, app做唔到

要 Priority Private / 特選
Private, 一萬蚊都做到 4.8%
到期之後會自動幫你取消個馬拉松戶口再連本帶息過返去你本身有嘅渣打戶口, 但如果想做多期, 就要好似你講咁31號彈出彈入當新資金再開多次馬拉松, 我自己就通常預鬆少少28-29就開始搞, 驚有咩突發事過唔切數miss咗月尾

利申: 已經玩緊第三轉
1. Match 自己cash flow。交税、花紅都係考慮
2. 其餘我會平均分配,活,3,6,9,12
定期都可以唔洗做
年底銀行多數唔夠存款喎,唔係咩
年底銀行多數唔夠存款喎,唔係咩
咁如果有筆錢係度, 又無理由等到年底先做。。一黎又唔係實升, 可以持平。 亦唔係個個人有mortgage link , ZA 又有人唔鍾意用虛銀..... 呢d 野都係自己諗 要視乎你家庭狀況 支出 收入 去衡量 做短定做長 分散幾筆資金 定 恰埋眼一炮過
唔同到期日可以減低風險,例如舊年12月造左條三個月,點知今三月到期時減到3.x厘,焗住造左。
可以參考t bill ladder

https://youtu.be/4gaDsNYlxA8?si=tNXObZUzpDrcVpCU
3.46% 1mth citi你仆街啦
我Citi plus 4.56%.... 無乜存款,無做緊定期,無按揭, 無信用咭
其實可以當特選, 特選就係無路捉既
咁可能佢見我近排唔啋佢 俾我做特選
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞