定期存款邊間好? (33)

1001 回覆
10 Like 3 Dislike
za都係咁上下
季節個排先抽高
你降Grade
我啱啱 set 仲有 4.53 一個月
latest version - Update 左CHATS嗰部份少少
--------------------------------------------------------------

開定先 有排都未水尾

感謝Catz提供以下資料

本地transfer港幣同人民幣
無論間銀行叫轉數快定本地轉賬, 後面default都係同你行FPS (除左富邦網銀, 永隆網銀), FPS就一定免費
- 富邦網銀有分電子結算, 即時結算, 轉數快, 如果揀即時結算行CHATS (收費), 揀電子結算行Electronic clearing system (免費但要2個工作天), 即係行支票結算方法
- 永隆網銀有分特快轉賬, 轉數快, 如果揀特快轉賬行CHATS (收費)

本地transfer美金同歐元
default行CHATS (除左中信app), CHATS 通常叫 即時支付結算系統 / 本地結算系統, 睇收費表時揾呢一項, 唔係睇電匯 (TT), 同要留意CHATS有cut-off time
CHATS匯出 / 匯入都有機會收費, 間間唔同, 以下係我所知既, 其他銀行可以睇佢地收費表

<經網銀/app做CHATS匯出> --- 免費
Citibank
HSBC
Hang Seng
中信 (只可在網銀揀CHATS做, app做會default做左TT, 有收費)
永亨 (宏富理財)
DBS (Treasures)

<經網銀/app做CHATS匯出> --- 收費
渣打
DBS (一般客戶)
永隆
富邦
永亨 (一般客戶)
大新

<CHATS匯入> ---- 免費
Citibank
HSBC
Hang Seng
中信
永亨 (宏富理財)
渣打 (優先理財)
DBS
永隆 (金葵花)

<CHATS匯入> ---- 收費
永隆 (一般客戶)
富邦
永亨 (一般客戶)
渣打 (一般客戶)
大新

如果有費用設定要填, 要揀本地費用由匯款人支付 / 中轉行費用由收款人支付 (字眼未必完全一樣, 跟返個意思), 咁先可以保証匯出唔收費既銀行唔會收費, 如果揀晒本地費用 / 中轉行費用都係由匯款人支付, 匯出行會唔理收款行有無收費, 都會預收一筆pre-defined金額, 就算收費行無收費都唔會俾返你既.

我仲係4.53.. (只係有些日元係戶口)
Citi 即時,rate應該係中間tier

IB 唔會引你架喎
你唔自己㩒嚟買,無人理你
我連續星期6 星期一 今日 都係4.53
你地citi戶口係咪除左儲蓄有其他投資
打上去問過冇降grade 都係priority 戶口
佢話每個人利率都唔同 可能你地有做股票 基金嗰啲投資息口靚啲
已轉走做中信大富翁
你係新客?
如果新客戶,頭兩個月都係相對高rate
唔關事, 舊客都會有4.53
6月頭開
算唔算新
點解我 睇黎睇去 上個月睇到而家都係 3.44

已經係咁隊新錢,個rate 升都唔升下?
係我就取消戶口,擺明蝦鳩你
有多餘錢, 其實開多幾間無壞, 可以分散資金, 又可以食迎新, 一陣有promotion 又可以FPS 舊錢過佢做定期。
已經開左10個
富邦 新資金 12個月 4.8%
係咪做得過?
唔想成日煩咪做一年
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞