美人妲己害紂王倒台?學者揭商朝亡國3原因

179 回覆
121 Like 14 Dislike
崩口人忌崩口碗呀
若然女人個名唔應該出現喺史冊上
咁點解仲遠古過佢嘅女媧又會名留青史呢?
如果商朝有口交部, 高調戰狼式譴責「邪惡西周亡我商之心不死, 勾結外國勢力, 終必被釘在歷史的恥辱柱上」
可能就千秋萬世
其實近東地區都有人祭嘅習慣
風氣,文化較開放
自然連帶服裝設計會更開放
趨同演化下似真係唔出奇
但地理環境始終唔同都唔會一定似
無計 無乜野可以屈個男人唯有屈佢咸濕
"夷狄入中國,則中國之"
都好過儒家掛
冇夜市唔影響国家安全㗎,係有人叫口號同唱歌先會亡国
儒家反而都肯做扮吓嘢、做吓偽君子,法家直頭係強權無賴耍流岷
台灣前幾年就係有個類似嘅展覽,有興趣可以望下
https://museum.sinica.edu.tw/exhibitions/78/
嚴格嚟講唔係
周係華夏集團最偏遠既分支
婦好係武丁嘅王后
商朝唔止有女人做武將
其實係好有可能王后係有責任共同管治國家
所以中國史學史好值得研究
研究下嗰陣時嘅史學家有乜動機咁樣寫嘢
咁你知唔知唔守禮嘅後果係點先?
應該話成吉思汗統一大漠各部 建立蒙古帝國 之後發動大規模侵略
打返來嘅領土幾個仔都各自分咗啲領地 但都要聽大汗支笛 不過喺領地上佢哋相對有咁上下權力
去到第四代大汗蒙哥死咗之後爆發繼承人之間戰爭

雖然忽必烈最後戰勝並封為蒙古帝國嘅大汗
但係好多蒙古王公貴族覺得佢得位不正 加上忽必烈放棄好多蒙古傳統改行漢法
改國號「大元」(即係所講中國歷史上元朝嘅由來)就係漢化嘅例子之一
不滿嘅蒙古王公就脫離忽必烈嘅蒙古帝國獨立(即係中國史書上嘅四大汗國) 而忽必烈只係拖雷汗國嘅汗
大家都係蒙古帝國轄下同level嘅汗國 而唔係成個蒙古帝國嘅大汗
但忽必烈眼中(以至用元朝作正統嘅中國史觀)都會覺得蒙古帝國只係改咗名做「大元」 但根本係同一個國家(所以鐵木真除咗有蒙古嘅「成吉思汗」名號之外 仲有中國式嘅「元太祖」廟號追封就係咁來)

四大汗國+元朝呢5個國家其實就係蒙古帝國分裂嘅後果
但呢班蒙古仲當大家係同一個家族同一個大帝國 只係有家族內訌
最後忽必烈死咗之後班蒙古王公又傾掂數會統一返做一個蒙古帝國 四大汗國會視元朝皇帝係蒙古大汗
但係四大汗國取得絕對嘅統治權 只係視你元朝皇帝係宗主 但冇權力介入四大汗國嘅內政
甚至元朝同四大汗國之間 四大汗國同四大汗國之間都成日開戰 雖然已經視元朝皇帝係蒙古大汗都好…

所以你可以話元朝只係蒙古帝國轄下其中一個汗國
但亦都可以話元朝=蒙古帝國本部 元朝皇帝=蒙古大汗
視乎時間點同邊套史觀
佢建立到皇朝,咪成為「華夏集團」一部分囉
打贏左就要被中國人啦
唔係呀嘛,商朝最鐘意時不時捉一大堆人攞去祭祀
有肢解 有肉乾 有活煮
煮完攞去食
祭完外族商人都攞去祭
雖然後期好似有減少祭祀

古代人“打生樁”
商朝之前就已經有
廣東話都有俗語“塞頭窿”
真係文明上下五千年
就算有夜市都無電用
有無source
南宋嗰陣吹到幾慘幾慘,元朝就變神
同樣apply落明末清初
古代用人祭係正常
分別只係去到幾時先有足夠的文明去捨棄呢個習俗
將皇朝罪孽失敗屈落個女人到
係傳統黎
比人話不認真祭祀係因為佢少用人祭嗰陣人性化反而比人屌 痴撚線
姨學專家
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞