美人妲己害紂王倒台?學者揭商朝亡國3原因

179 回覆
121 Like 14 Dislike
唔係因為美人

美人其實都冇理世事

係條友成日用暴力同恐怖
完全冇想過搞活經濟人人有飯開就冇人搞事
你先知唔知自己噏乜9
邁錫尼希臘嘅文化大概先至喺愛琴海一帶,隔離成個赫梯隔住咗,要到亞歷山大時代先至傳到中亞,你話商同中亞西亞有交流都話有可能,但邁錫尼希臘連小亞細亞都未過到喎
一見到有娀氏係帝辛老婆就知你份族譜係史記之後先出,唔多可信
四川三星坡遺址就就係高加索人早過內亞人係中國窪地出現的證明,中國人依家仲以為可以係三星坡證明夏朝,文明之火起源技術的傳播時序唔只戰國,係朝朝都由贊美亞、內亞傳過去的邁錫尼->波斯餘波淘汰技術
諗緊咩係赫梯

原來係西臺
應該唔會
商人先祖係東夷人
契/相土都係東夷活動
高加索都唔係希臘喇
隔左成個安納托利亞
睇錯咗做黑絲
我知Hittites有兩個譯法,不過唔知香港係跟邊個,然後諗落赫梯似近廣東話多啲
不過西臺讀落會順口啲
咁講成個盎格魯-撒克遜、拉丁人都係日耳曼蠻族後代,古希臘、古高盧、古羅馬、古希臘全部都斷裔
因為我由細到大都係睇西臺
我以為中間多左個野
屌你講乜鳩呀
睇過後面,清朝之後戰亂就冇寫了, 有年拜山話向祖屋床下底掘返出來, 影印派子孫
愛爾蘭人、威爾斯人、布列塔尼人、西班牙人、南義大利人、希臘人、亞美尼亞人、阿拉伯人、印度婆羅門階級人等,均屬此種人種
https://zh.wikipedia.org/zh-hant/地中海人種?wprov=sfla1
On that time?
其實你知唔知自己講乜
三星堆個文化早過邁錫尼文明
邁錫尼大概同商代同期,而且邁錫尼時期希臘文化嘅影響力仲係好細,當時地中海東岸仲係埃及、Hittites、腓尼基等等嘅文化主導,過少少Mitani、亞述、巴比倫都仲係兩河流域文化,再過啲仲有Elam,呢啲地方啲服飾都唔撚同邁錫尼希臘一樣啦,商啲服飾點會似希臘
你想講古希臘人唔係高加索人?咁埃及妖后都係黑人了
屌,佢原來白卡嚟
放棄左同佢溝通
古代仇女撚
佢話
不過我地家族男丁真係白皮膚, 鬼佬款高鼻
因為冇起周人再教育營
睇到你個留言以為入咗時事台,原來真係時事台
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞