美人妲己害紂王倒台?學者揭商朝亡國3原因

179 回覆
121 Like 14 Dislike
一日最衰都係美國佬
,佢俾周武王列舉嘅罪狀其實冇乜嘢,係越後世紀錄越作越大,同埋商周相比,商可以話係思想算前衛,反而周之後女性地位下降,又有一堆宗法同禮樂制度,思想上反而倒退,另外商王朝同周部落其實早帝辛兩代已經結怨,帝辛被寫衰咁嚴重只係因為佢係亡國君
男人好驚畀女人奪權
就算有錯都係女人嘅錯
古代的確係唔比人出夜街,得元宵節可以
因為
暴君 率眾妖害人
朕非亡國之君 臣乃亡國之臣
因為未有共產黨,如果商朝就有共產黨,一定一統天下,千秋萬世
咁女人體格始終爭啲 與其送頭做肉盾不如分工合作做後勤管教同訓練
唔係但唔關性別事 主要係因為舊時未有律法去解決糾紛同冇人有能力籠斷武力 有爭執就靠武力去解決
呂方
亡國君一定俾後世寫臭,不宜盡信。
係因為同黑龍決鬥輸左

youtube d華文片,吹到商朝去撚到埃及real唔real
好似羅馬帝國咁,打撚到英格蘭
忽必烈大汗係得個名,無權力,得一個汗國肯服佢,名過其實。
可能真外星種族遺裔,商人識用青銅器科技高一級,用羌人活人祭仲分食祭品,當其他族群係豬牛羊。
女人地位高都係周打商其中一個原因
<<大義覺迷錄>> -雍正
舜為東夷之人,文王為西夷之人,曾何損於聖德乎?《詩》言「戎狄是膺,荊舒是懲」者,以其僭王猾夏,不知君臣之大義,故聲其罪而懲艾之,非以其為戎狄而外之也。
絲綢同黑火藥就可以傳過去希臘,文明原來係單向的,你知唔知自己嗡緊乜
唔係呀師兄
佢話緊你時序錯曬
個陣中間仲有巴比倫 波斯 斯基泰
你點傳入嚟呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞