美人妲己害紂王倒台?學者揭商朝亡國3原因

179 回覆
121 Like 14 Dislike
白愁做紂王
據考古發現 帝辛已比較少採用人殉
所謂不認真祭祀或許源自如此

尚書列舉帝辛六大罪狀
演變至東漢乃至魏晉南北朝化為數十罪狀
千年後的人物反而比千年前更了解當時情況
有趣
西方又羌又周原
周人咪係外族?
因為黑暴
乜又係傻西姨粉
夏係周人認為嘅祖先,商人用另一個名黎理解夏都唔出奇

而家其實一直都有出土好多商前文明,但到底邊個係夏,到底周人嘅夏傳說係唔係真,未有定論
諷刺嘅係,祟尚周禮嘅孔子,係商王後裔
全部都錯
商亡係因為無共產黨
無習近平嘅英明領導
戰車文化就好明顯有受西亞影響

至於人祭,我反而覺得呢個係東亞傳統,同源嘅中美洲係藝術同人祭上都同商文化相似
其實調返轉,好多埃及文化同生活習慣傳左入中國,中醫用甘草調和諸藥,護胃嘅方法最早係係埃及發現
咁睇又好合理啵,商人驅動周人幫佢地捉人牲,應該係有著數俾周人,無論係貿易定容許掠奪都好,當帝辛減少人殉,其實就好似列根打貿易戰咁,周人損失左來自商人嘅利益,條氣唔順就出兵打鳩佢

好有可能當時周人勢力已經過大,帝辛想削弱周人勢力先減少人殉
唔認同禮樂制度係倒退,禮其實係自律,self control咁解,樂係指圈子,以前既樂器又大件又貴傳聲又差,圍埋一齊聽音樂既都係貴族。禮樂制度就係一種嚴密既階級制度,高階層既人要保持自律。呢味野係好超前好領先,歐洲中世紀都咁玩,周王朝算係好早就開創封建制,起古代係好創新。
夏朝只是傳說唔係史學共識黎既咩
其實秦係吸收左好多中亞文化同技術
例如鍊鐵技術,秦當時都比中原當外族
秦文化飲食風俗都同中原好唔一樣
周禮垃撚圾
連皇帝性交時間表都要編埋
港共就真係勉強
自乜律
你有無睇過周禮寫乜
連皇帝性交時間表都編埋

根本就係東亞道德形式化既根源,垃撚圾
史記記錄到 李斯同趙高傾果D密計先好笑
佢既自律係要你專重自己既階級,唔可以逾越上級,唔係你諗個種自律。
你用而加既思維去睇梗係有問題,你而家睇返亞里士多德既物理學,直頭錯Q哂添,咁係咪古代精英都係垃圾?
點會將而家既問題賴去三千年前既制度設計
冷兵器時代,男女平等係唔現實
男人真係好打過女人好多

如果D男人要比女人食住,d仔一定反枱
靠女人,輸撚死帝辛呀
堆垃圾中史書咪就係咁樣洗班學生腦囉
安分守己 不得挑戰上級所謂權威
永遠亡國都賴鳩君主明明就係有盜國匪
中國無呢個共識
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞