當年生果報有個財演,預言美國使出金融必殺技「萬劍歸宗」!!

207 回覆
52 Like 7 Dislike
內房爆主因係無人買樓
內銀息口唔同外國掛鉤 國內自己玩
央行唔加仲減息 所以正接影響細
但無人買樓又同美國加息有些少關係
外資因為加息縮皮 少左製造單 少左出口繼而工作少左人民收入少左睇唔到前景點會買樓
無人買樓之後發展商回唔返錢還買地同起樓既借貸結果就爆爆爆
內房爆係資金流問題大於加息
咁你望返班Kol、 youtuber同財演

當年10個之中:有9個9都話加唔起息
JPEX之後都仲唔明KOL同youtuber係俾人用來帶風向呀
你睇下果班靠食「批床」維生班Kol餓死未?未呀嘛。

證明愚昧既人大把
美國爆銀行死投資者有錢投資果班,中國爛尾樓死市民?點計都係中國死先,只是死幾多平民金正恩都唔會痛咁解

另外美國總統死q左其實都無乜影響 權力早就分散左啦,中國睇法咪話民主無效率就東升西降但舉國體際係一把勁去衝去死,其實已經分左勝負係同俄羅斯一樣等磨粉
欠嘅美元債又唔係欠美國政府
欠揸美元嗰啲市民同埋投資者之嘛
前幾年咁講,俾連登仔笑到面黃
根本就大型龐氏騙局
企業 銀行 地方政府 三方一齊搭棚
果然老母只可以係雌性
印得銀紙多,銀紙含金量自然跌.到時資產用貶咗值嘅銀紙計價梗係升
由出嚟社會做嘢到而家未經歷過加息期
所以會覺得低利率係常態
隨露珠凋零,隨露珠消逝,此即吾身波浪般的往事,宛如夢中之夢。

Tregunter discuss 已經有嗰陣味道
所以唔似係一班人一齊寫
喺香港做商品, 日本史熟悉, 佢嘅經濟歷史認知
佢寫嗰啲字好似陶傑咁, 遮住咗個名都認得係佢
呢條友身邊嘅人,冇理由唔知係佢
偏偏就冇人知佢係邊個
剪羊毛
美國呢一吓就收割哂全世界
最明顯睇到就係boj boe ecb同支那
唔係政府買
係中國人買黎走資
【名家搶先睇】中國審判日來臨(完)(Mr. Tregunter) 當預期一隻貨幣會貶值,點樣可以賺錢?其中一種方法就係借呢隻貨幣。走去借680蚊人民幣,兌換成100美元,倘若人民幣兌美元稍後跌至7,100美元可換回700蚊人民幣,還680蚊人民幣,20蚊人民幣落袋。為方便說明先撇除利率等因素。所以money market fund最中意搵中長期穩定貶值嘅貨幣,方便做carry trade,過去呢個角色係日圓。 大眾最關心嘅兩個問題,人民幣會急跌定慢跌,同埋會跌幾多。一次性貶值等同落閘放狗,外資被鎖死,外滙流失壓力大減,但外債沉重嘅企業好易一夜破產。慢慢貶值對企業衝擊力細,但大眾會爭先恐後換外滙,早換早享受,遲換蝕幾舊,央行維持滙率秩序嘅成本大增。 按現時情況,中國恐怕會選擇後者。人民幣貶值預期已形成,改變唔到就唯有順住個勢諗辦法得到其他嘢,而呢樣嘢正正係中國夢寐以求:人民幣國際化。人民幣雖然被納入SDR權重,冇街外人用嘅話有名無實。貶值預期可以吸引人借貸以人民幣計價,亞投行就有得發揮。 至於跌幾多,英鎊由07年高位至今貶值40%,日圓由11年高位貶值至今亦30%。跌10%以內唔叫貶值,只係調整。真係要貶值化解資產泡沫壓力就係20%以上。想各國收人民幣做儲備要畀折頭,新股IPO前都要低價批股畀大孖沙,大孖沙見有水位先會大手入貨。 G20後各國協議滙率保持穩定,卻好似鴻溝和約,當協議好楚河漢界,張良立即向劉邦進言:「取天下就在呢一次背信。」尋常人要講信用,但國與國之間嘅政治協議,不宜太純情。亞洲多國貨幣已蓄勢待貶,只要人民幣一帶頭貶值,其他國就會跟,抵銷人民幣貶值效力。嚟緊我哋首先會見到中國遊客大量消失,就如九十年代後日本遊客消失一樣。用透支未來借嚟嘅繁榮,係時候要還。
呢個中撚晒
一開始減息果時,我以為只係短期措施

點知之後幾年全世界QE到戒唔到毒咁,就有講法話政府一開始QE就無可能會完,好似日本咁
2016年10月25日
如果佢個名而真係住嗰度,真係有錢人
其實你立場係咪反中?
證明全部人都跌眼鏡
俄羅斯,上一次冷戰輸到聯邦解體的盟主,現下仍隱藏其真正想法,將是今次東西對峙的最大變數。
5000萬樓。只係高級中產

有錢果D住再高D既街
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞