當年生果報有個財演,預言美國使出金融必殺技「萬劍歸宗」!!

207 回覆
52 Like 7 Dislike
只得美國自己房地產復原得快

佢自己犧牲房利美、房貸美、Citi、AIG幾間野。死既只係投資者。

對實體經濟影響唔算長
難還難,中國人總有方法。

你睇阿印畀人睇到實一實都走到豬。
留名
風險高同有被充供既風險,啲人寧願轉去買實金
我見佢話有3部曲
頭兩篇呢?
有冇高手有?
以前有追開

其實而家睇返,佢講嘅好多嘢都幾中

特別係當年美國仲係低息時 佢已經講萬劍歸宗
估唔到呢度都有人睇tregunter,嗰陣個個禮拜都追
武肺係第二波,第一波推遲嘅因素係侵侵
果靈聞庫可能有
而家邊到仲有得睇佢寫嘢?

嗰陣好多人寫qe 過後,好似中毒癮咁,好難加息,結果柒哂
其實唔係講早咗好多年,當年16/17都係加息週期,係加加吓有一季美國gdp得0.9%,侵侵即刻屌鮑蛇,最後qt加息週期停咗
唔關事,經濟週期嚟,借咗嘅錢總有一日要還
搵到一篇係講2022局勢年,當時俄羅斯未發癲玩打烏克蘭

【大棋局】2022天下五局(一) - Mr. Tregunter

蘋果日報 2021/04/27 02:00

https://collection.news/appledaily/articles/GGKF4W2RLRFBRJFU53LZUYOJWI
大陸內房個波係2020年自己吉爆,唔關美國佬事,或者可以話係行緊大陸自己嘅agenda
唔知呀,蘋果冇咗之後有啲專欄作家直頭彼床都唔開直接退休
大戶係好有耐性
果時未加息,中國諗住軟著陸內房

後尾美國瘋狂加息,個波就唔再可防可控
大陸個內房係咪可防可控係同美國加息冇太大關係,主要內房營運手法出事,掉返轉講,美國減息都唔會對內房有咩影響
個關係在於資金流

萬劍歸宗既其中一個後果係美元升值、美息吸引。國際資金由新興國家流出、投入美元資產

中國係新興國家之一、外資唔買A股、唔買人民幣資產、唔課金投資係中國。水一退,經濟無增長,中國人失業、唔加人工、五鬼拍門,自然加速房地產爆破。
房地產問題唔係你所講嘅原因,大陸經濟由改革開放開始,都係自身影響大於外部力量,人民幣資產外資佔比不嬲好少
習大大想搞內循環就係想內需代替外資,(類似廣東道無人排隊買名牌,想搞夜市賣魚蛋一樣)

咁得唔得就後話。

如果美國唔係搞萬劍歸宗,美息0既話。Cash is rubbish,恆指咪27000 28000
講緊宏觀經濟間接影響樓市

新興市場週期不嬲跟美元強弱

中國以前唔係好跟其他新興市場既經濟週期,因為人口紅利Override負面影響。

而家人口紅利無左(加上其他政策失誤),咪要跟返其他新興市場規律
另外資本家睇錢份上

有利可圖果時,拜登點叫佢地走資佢地都唔制,人民幣既味道啋佢都傻

而家到美元資產有利可圖,拜登唔使點叫,佢地都會離開中國
你對大陸了解好片面,大陸個經濟週期不嬲都係跟自己,所謂一放就亂,一亂就收,一收就瀉,一瀉就放,呢十六個字玩咗四十年,中央政策大於一切,經濟週期同人口紅利無關,外部影響會有,但不是主導
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞