當年生果報有個財演,預言美國使出金融必殺技「萬劍歸宗」!!

207 回覆
52 Like 7 Dislike
而家美國加息加得好猛烈,就係使緊1995年至2000年萬劍歸宗呢招,當年加息加到打殘東南亞同香港
2018-19年已經準備大幅度加息,有哂通漲劇本,係因為特朗普同疫情先搞垮左劇本,變左突然減息,再係2022年急速加息收水
三年疫情令劇本拖後三年,本應2019年就急劇收水架啦
吉爆個波,唔單只人仔搞,連港幣都搞埋,快速加息逼港元加埋一份,吉爆港元資產泡沫
香港1997年都衰過
係。所以佢個預測其實都算準。

時間都吻合
唔計COVID呢隻黑天鵝真係好準
我一早講左
我想知今次收水,有邊個會捱唔住,就咁睇歐洲同小支支第一個出事,走得甩嘅可能有越南,日本,澳洲,印度,新加坡?
另外美國大選似乎仲有好大變數,如果trump上返台,佢係未會將啲企業引返曬去美國,加快收水同去全球化?
到時應該好多地方都會亂,可以聞到內戰味道
中美逐鹿宿命難逃(Mr. Tregunter)
https://lih.kg/795956
對美有逆差,唔等於佢對內夠錢使

地方財政已經崩潰,北京同地方不寧,點強軍都只可以留返喺國內割韭菜
Push
牙鮑上手
日本今次肯定同美國夾咗

美國加息,今次日本就跟加返到正利率
十幾年嘅套利遊戲正式玩完

熱錢減少第一個邊個出事

肯定係借錢渡日嘅發展中國家…
第二就係借錢俾佢哋嘅債主

真心俄仔番身嘅時間可能仲快過中國
資源豐富+人口基數少
只要轉個親歐美嘅領導…可能十幾年就搞點

中國人口基數太大,人口老化
依家仲要由富入貧

不過國家發展機遇處處,一定成功
睇多啲 financial times 去 broaden 你嘅 horizons
中國減持美債因為佢需要美金撐人民幣
你覺得含大點解會爆
2018先係最緊
2019好似係放番鬆

果陣聯儲局係驚deflation
朋友要成日返去睇廠,都問過班工人會唔會想自己仔女做廠,班工人百分之99都話唔想,做廠太辛苦人工低唔值得。

所以係201x年時已經有唔少製衣廠果d走去越南果d設廠,原因之一係睇得出過多十幾年後係大陸人工成本會升到好高。

所以低技術既工廠走得都走,加上美國關稅就搞死好多大陸廠。

亦因為咁大陸想發展高科技野去賺錢同升GDP,但又比全世界禁晶片…

依家想玩返樓唔再提房住不炒,不過我諗依家大陸人都怕左房產唔敢投資。

但講到尾,我係極度愛國人士,中國必勝啊。
有啲唔同喇,阿直講宏觀經濟,當中來龍去脈,預期走向,估算原理,全部有文有路,呢啲唔係咁易吹出嚟。

大C都係有料,但佢將宏觀經濟拍落微觀經濟,再推股市走勢,只會不倫不類,好似科斯托蘭尼都話經濟差,唔代表股市差,所以佢成日錯,順便補多句,經濟差,唔代表股市差,短線可以係咁,但長線一定會慢慢整合
唔係好記得,印象中佢補充左好多阿直論點
冇得咁計,鐘係一層結構,經濟係多重結構,可以推算到個起源、走向,中八成已經係神人,何況中曬咁濟
點會唔收水 收水先割到韮菜
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞