哇依家美國20年債有成5厘咁高

190 回覆
91 Like 5 Dislike
上網搵到嘅:

資產處置和美國遺產稅
既不是美國公民也不是居民 (NRNC)以個人名義持有美國來源資產的死者之遺產,可獲 60,000 美元的門檻豁免。請注意:透過單一成員有限責任公司持有的美國來源資產,因美國税務目的而被視為豁免實體(即不作為企業課税),也須繳納美國遺產税。
如果美國來源資產超過美國國税法第 6901條(a1)b) 規定的
60,000 美元,嘉信理財將作為這些資產(即法定遺囑執行人)的保管人,並因而衍生潛在的應納税款,除非嘉信理財可以自行保證已滿足死者遺產的所有美國遺產税責任。一旦非美國公民及居民NRNC 客戶去世,嘉信理財可能禁止從其帳戶提款或轉帳,並要求遺產在放行帳戶之前提供 IRS 轉帳憑證。
CS 要跟美國遺產稅處理
希望 IB 唔係咁。有冇得走趲?
不過,最好嘅處理方法都係開聯名戶口,因為好難保證唔會買美股。
係長命契買樓嗰種有right of survivorship嘅
唔係每人50/50嗰種 (私下轉錢唔報死咗另計)
應該有啲啲唔同,因為個yield 係複利息咁計出嚟,
因本人數學U 嘅關係,我講唔出點唔同法,不過個差別應該係好細嘅
覺得買bill最簡單直接,買入唔駛左計右計。只需睇差價,到期直接賺個差價。
有冇人知點樣簡單分析間公司五年內個財政情況合格
美國債務違約 咪全球鏟囉
幾球野睇到全球鏟 抵啦
Lm
我係RBC做GIC
一年都有4.5%
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞