哇依家美國20年債有成5厘咁高

190 回覆
91 Like 5 Dislike
係囉
點解咁多人話coupon rate低會收少d息
market value低自然可以買多幾張
計返收既息咪差唔多
長債係衰在要睇resell value要坐一排啫
有d分別。如果現時coupon 1%. YTM 5%. 價大概50蚊
Current yield都係2%, 你100蚊買2張每年收2蚊同收5蚊既分別
佢多左回報響bond price
簡單d講,低coupon 比較高回報集中響到期bond price, 所以對利率最敏感,duration長,靠沽貨就會面對短期利率抽上要沽多d既問題,實際你就少左債係hold to maturity 食晒成個YTM

依家active果個廿年treasury 派緊4.375 息
分段收 3.0%左右 coupon, 20年 bonds

預計放5年,等下一輪減息週期賺價
20年低過10先係
有冇真實例子計黎睇下?
想問有無方法買新美債?
或者原價買賣長渣?
所以咪話心理問題
有人覺得Brk唔派息冇cash flow
要買HSBC 先啱retired
有處女情意結
買new issue 咪得囉
美國人
而家啲ching 係講緊ytm 一樣
揀高啲current yield 個個wor
咪偷換概念啦
我就咁睇,你買bonds 應該揸到尾,所以我只睇 ytm, 睇 coupon 通常無乜用, 當然個個玩法唔同.
啱r, 我全部都係短債
揸到尾淨睇ytm 冇乜問題
但當係gen passive income,就唔會只睇ytm, current yield 都會睇

買bond 時既目標根本唔撚同
YTM個回報係講緊hold to maturity
話靠沽bond當gen錢果d, 如果撞正market yield升係未必拎到呢個回報
當然上面講短債。或者9十幾蚊果d債分別就唔大
新債直接睇利息計到
二手市場要睇市價
又要計返息比上一手
我當極端啲,coupon rate 得1%,就算ytm係5%,咁你每年200萬咪得2皮落袋囉,係最尾個年你攞返本金你先除返開有10皮一年咋
Brk同hsbc個expected 20年回報係咪一樣先
我舉個再極端d例子、假設你買左兩隻ytm 5%債
老美因為停擺俾人downgrade 全部債都跌
你唔通又繼續沽bond換cash flow
講緊分分鐘捱幾年價
買current yield 5%就係想鎖死cash flow
而家隻隻同年期既國債ytm都差唔多啦。調番轉問你,點解唔睇coupon
咁講啦
即使係zero coupon yield
現價37.7到期100
咁你嗰兩球可以買2M/38 = 52631 個unit
咁一年後由37.7升到39.6嗰時
你可以套現2126個unit收返84189美金
本金維持兩球
Assume yield constant
理論上要收返一樣年息同本金
你嘅成本會係一樣
有錯請指正
一年後債價跌嘅話應該點做? sell more units?
你assume左flat/down yield
Zero coupon duration最長從來都係主要賭yield升跌
想鎖cash flow都係買番岩current yield
因為ytm 5厘,係coupon rate return 加bond price return, 咁如果你已經係below par 買左條債,咁你已經有一部分嘅回報係去左bond price return,咁即係coupon rate return < 5厘,樓主講嘅200萬收10皮息就唔成立

咁解釋會唔會直觀啲易明啲?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞