哇依家美國20年債有成5厘咁高

190 回覆
91 Like 5 Dislike
主要要睇利率升跌,反映響etf價格
呢d bond fund唔會渣到到期。例如ief年期跌出7年就會沽roll番去d 7-10年bond, 你可以當係拎黎炒利率
分階段入la, 同埋長中短
咁長債都可以係reinvestment risk
使鬼咁煩咩,剩係睇 ytm ok la
其實想要錢洗可以沽小小債咪得諗咁多做乜
我就再極端d平時洗係借jpy hkd
想要USD 買股都會直接借usd

實際息唔過2%
Ib孖展收嘅息-債券收嘅息

唔揸指數etf用期貨代替
用d錢去買債收多5.5%
國債勁多選擇 ,唔同股票/公司債,ytm又差唔多
點解想收息要揀張少coupon再沽貨黎玩自己
咁樓上用zero 做例
我就睇ytm 邊隻高就算
冇coupon咪平d
咁自己扣起d錢 到時自己派返比自己 咪一鳩樣
我會用符唔符合投資目的去揀
Coupon越低duration長, 對market yield越敏感,特別息口上升周期你用沽貨呢個動作咪仲蝕(如果你真係要定期cash flow) ,比較適合炒價
呢度假設黎緊係flat rate先係
如果黎緊真係up中7%。因為zero /低coupon duration長, 對利率更敏感。價會跌更多。就要沽更多貨去維持cash flow(先假設你一定要定期10皮一年)
YTM意思係要hold to maturity先有。提早沽唔一定有
相反5%coupon = 5% yield就無呢個問題
當然你都可以話估埋黎緊downyield就買低coupon, 但呢個就係符唔符合本身投資需求
passive income 黎講
Current yield,都要睇啦
對退休人士黎講,唔通ytm 一樣
Zero coupon 同current yield 有5%既bond 係一樣咩
二手市買喎bond bill note分別唔大
人就生嘅又唔係一定要買落一隻
以樓主2m咪分幾期
最短買三個月咪唔洗理cash flow
coupon同duration有咩關係
70蚊買咪平左30蚊
咁我自己扣起果30蚊, 到時到候自己派返比自己, 咪一鳩樣
人地講 20 年每年有 5%
你條 on9 拎定期黎比…
買短債好過. hold 住筆錢20年.
到時都唔知乜世界.
你岩,唔需要買死一隻,上面純討論下而家環境有機維持長息一段長時間,所以我都有建議樓主做ladder仲好
同年期同yield , lower coupon, discount bond
Discount/zero bond, duration長d
買本behavioral economic佢睇就知係咪一樣
Dd解釋唔到係心理問題嚟
Coupon rate =/= ytm 冇錯
但current price 平左 可以買多左債 做番感覺上收5% 比自己
唔明點樣同年期又duration長d
但係coupon rate低,債價咪會低
咁同一筆錢可以買到更多債
收息個數唔係差唔多
current price平左
咪當day 1已經收晒d息
duration = weight average year
有啲錢提早落袋可以減少duration
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞